Saturday, January 02, 2016

Breastfeeding 101 : Tiada susu selepas bersalin.

Mitos : Tiada susu selepas bersalin.
Mai nak habaq na.
Susu ibu sudah terhasil sebelum kita melahirkan lagi.

Once 13 week pregnancy tu dah mula dah badan hasilkan colostrum. Colostrum tu susula ye kawan-kawan. Bukan benda asing.
Jangan stick fikiran susu tu kena cair/pekat. Banyak dan melimpah ruah. 1-3 hari pertama adalah tempoh untuk bantu diri hasilkan susu peralihan ( transitional milk) sebelum hasilkan susu matang (mature milk).
So..kalau hari 1st n kedua tu bila picit cik B nampak macam melekit2 je..itulah susu awal yang WAJIB korang bagi kat anak na..hanya ibu yang bersalin dapat hasilkan susu jenis ini..jangan sia2kan keistimewaan itu.
Ok ye kengkawan...
please jangan silap faham tau!
Trust ur body. InsyaAllah setiap wanita hampir 99% mampu hasilkan susu yang cukup untul bayi kita.

Breast milk is produced naturally by women and provides the basic nutrition for a baby during the first several months of life. Breast milk has three different and distinct stages: colostrum, transitional milk, and mature milk.
Noorharizah Azfar
Kaunselor Laktasi
017.413.4689



No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics