Monday, November 02, 2015

GEMUK SELEPAS MELAHIRKAN ANAK?Ada beberapa sebab mengapa wanita selepas melahirkan anak menjadi gemuk.
.
Wanita semasa hamil akan meningkat berat badan secara semula jadi.
.
Ini adalah kerana semasa hamil terjadinya perubahan hormon yang menyebabkan badan mengumpul lemak dan air.
.
Lemak yang dikumpulkan ini akan digunakan untuk membuat susu ibu selepas melahirkan anak.
.
Salah satu sebab mengapa wanita menjadi gemuk selepas melahirkan anak ialah kerana tidak menyusukan anak dengan susu ibu.
.
Jika wanita tidak menyusu, lemak yang disimpan semasa hamil tidak akan digunakan untuk membuat susu dan akan terus terkumpul di dalam badan.
.
Sebab kedua ialah mungkin wanita selepas melahirkan anak tidak mengamalkan pemakanan yang seimbang dan tidak meningkatkan aktiviti fizikalnya.
.
Orang ambil ringan bab kurus ni. Bila tahu sahaja dengan menyusukan anak. Depa akan ngap apa sahaja tanpa rasa bersalah. Memang setiap sesi penyusuan boleh bakar 500 kalori. Tetapi kalau kalori intake yg diambil sehingga 3000 kalori sehari. Gaya hidup tidak sihat. Tidak aktif. Manakan boleh dapat berat badan ideal bukan?
.
Kalau tanya Zah. Misi #Langsing50kg adalah untuk kekal fit. Ada 4 anak. Badan kena kuat dan sihat bukan cepat penat dan keletihan.
.
Now. Lepas 100 hari berpantang berat zah dah turun ke 55kg. And misi zah memang idam ke 50kg insyaAllah. But taknak la strict diet. Bukan atskin diet. Tetapi diet sihat. Seimbang khas untuk ibu menyusu. Makan 5 kali sehari. Cuba untuk stop minuman manis2. Terutama 3 n 1.
.
And..paling utama nak kurus kena konsisten dan tekad kuat. Buat masa ni zah gunakan herbalax. Lecithin dan esp sebagai makanan tambahan untik kurus. InsyaAllah afiq 6 bulan ke atas zah akan ambil set penuh inch loss pula.
.
.
.
Love,
Izzah
017. 413 4689
.
Sumber: Portal MyHealth, Kementerian Kesihatan Malaysia

posted from Bloggeroid

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics