Wednesday, November 04, 2015

Breastfeeding is Rock!!

Allah sebenarnya nak duga kita bersyukur atau pun tidak.
.
.
Masa zaman akmal dulu. Zah enjoy bf sampai 10 bulan. Kemudian menangis la kais pagi makan pagi. Kais petang makan petang.. syukur bertahan juga sampai 15 bulan. Stop sebab preggy aqilah.
.
Mai no 2. Subhanallah..masa dalam pantang ke main banyak gila susu perahan. 250 liter penuh. Rupanya susu melimpah ruah sebab abanh dia terima balik ebm tu. Kongsila adik dan abang. Abanh stop masa 3 tahun lebih..nak sekolah dah..baru stop.
.
Mai kat amani. Still susu cukup2 tak sama mcm aqilah tp zah ada anak susuan dua org. Subhanallah. Even takde perah sekali 20 oz..tetapi perjalanan penyusuan kami smooth ja..relaks and chill gitu...
.
Dengan afiq ni. Baru 111 hari. Susu biasa-biasa sahaja. Kadang banyak kadang sikit. Ebm dalam deep freezer 350l dah padat. InsyaAllah turn to 250l lepas ni.
.
Anak susuan? Belum ready. Tunggulah..afiq pun masih kecil..and zah sendiri kali ni takde merancang2..hahaha so zah prepare kotla kan ada baby next year ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜….
.
.
Zah bersyukur afiq mahu menyusu secara terus. Tetapi berdoa hari2 agar dia menyusu banyak2 dengan botol. Siap minta abang kakak2 dan ayah dia doakan sama.
.
.
Im not feed the freezer. Im a mother and need to feed my baby.
.
So korang.
jangan risau2. Enjoy journey. Jangan culas. Jangan malas. Jaga kesihatan. Letih tido. Tak larat rehat. Jangan skip makan. Kalau yg makan bitamin tu. Jangan malas. Jangan hangat2 tahi ayam.
.
Badan korang. Korang yang kena jaga. Anak korang. Korang yg kena usaha.
.
Jangan tengok dan banding dengan org sebelah sebab anak kita demand dia tak sama dengan anak dia.
.
Chill mama!
Breastfeeding is love.
Izzah | 017 413 4689

posted from Bloggeroid

1 comment:

Siti Rohaida Yusof said...

saya bookmark blog ni coz saya breastfeeding mom..saya suka membaca tentang journey penyusuan ibu.sy pun bf anak yang berumur 3 bulan.
sekali pump baru dapat 3oz..di office saya sentiasa pump walaupun tak keluar..bawak balik setiap hari adalh 12 oz sahaja...malam2 kadang2 je saya buat power pumping...mybe kena kerapkan lagi buat power pumping.buat power pumping pun dalam pukul 10-11 malam sebab tak larat nak bangung pepagi

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics