Friday, October 23, 2015

Lebih Direct Feeding Akan Kurangkan Susu?

Mama dan Muhammad Afiq Syawal daki gunung jerai 3 hari 2 malam.
Alhamdulillah Afiq Syawal baik-baik sahaja dengan mama

 Zah baru balik 3 hari berkursus dengan #AfiqSyawal. Semasa 3 hari tersebut zah memang 90% fully direct feeding. Walaupun Afiq menyusu kuat...tetapi susu ni makin lama makin banyak..makin lama makin banyak.

Pada Zah, konsep penyusuan ni senang...Jangan simpan dalam kepala tu yang susu akan berkurang bila kita just direct feeding sahaja.

10% lagi zah terpaksa perah masa day 2. Siap rasa nak demam menggigil jam 3 pagi. Susu terlampau banyak masa day 3. Subhanallah...Zah bawa balik hampir 50oz untuk 3 hari berkursus dengan membawa bayi bersama. (Afiq pun ikut masuk bengkel). (Nanti zah share cara zah kurangkan bengkak susu dan demam ye)

Kesimpulannya. Lebihkan baik anda...waima hujung minggu mahupun hari cuti..bayi adalah pengepam tegar...kalau ada masalah milk low supply melampau. Amik cuti seminggu. Rest and relax bersama bayi. skin to skin..kerapkan feeding..insyaAllah susu akan kembali stabil.

Bila masa nak perah susu untuk susu perahan semasa ibu bekerja? Perah lah sebelum tidur dan di awal pagi misalnya. InsyaAllah susu pasti akan cukup. Jangan kejar sangat pump tu..penuhi bonding antara baby dan ibu semasa tidak bekerja

Bagi ibu-ibu yang memilih menjadi 'Exclusive Pumping'. Perahlah mengikut jadual dan jangan sesekali ter skip. Anda memang perlukan pump sebagai back up kerana bayi tidak menyusu secara terus.


Zah juga masih memerah di rumah, waktu hari cuti dan hujung minggu..tetapi zah cuba bataskan aktiviti itu...alhamdulillah biasanya stok awal pagi dah cukup untuk afiq minum di rumah pengasuh. Jangan risau ye para ibu...insyaAllah susu kita mesti cukup...

di pejabat kalau bekerja, luangkan masa 3 -4 kali sehari. insyaAllah semua aktiviti #makingmoremilk untuk anak kalian tak akan mengganggu waktu kerja. Key Word dia berani.

Love.
Noorharizah Azfar​ : 017-4134689
www.izzahazfar.blogspot.com

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics