Thursday, September 03, 2015

Breastfeeding Again πŸ˜‰.

Dua hari ni rasa mcm tak berapa nak sihat..rasa mcm susu pulak overflow...

Bila overflow tu mula mak rimas..huhu keje bertukar baju dan mandi je la.. maybe cuaca panas..badan mak jadi tak stabil...overflow ni keje memancut-mancut ye...banyak melampau2 sepanjang 50 hari melahirkan #AfiqSyawal.

Apa zah buat. Zah add on more vitamin c..tidak dilupakan lecithin..kalau dalam keadaan mcm ni..bila bengkak susu is not good..lagi tambah seksa badan..

Afiq pula mcm growth spurt.. menyedut non stop..huhuhu... sampai mak jadi naga makan banyak....air suam..air performance drink wajib sebotol besar..

Snack time tu banyak kali. Bancuh ESP dengan oat..kalau tak lapar..jenuh zikir lapar dekat suami..huhu...

Btw...jangan ingat zah makan semua ni susu banyak na..semua ni sebab #AfiqSyawal good feeder. Menyusu kerap .menyusu kuat siang malam..kadang dr subuh jam 7 pagi sampai jam 11 pagi..dia rehat dan tido..sat g jam 3 sampai 6 dia menyusu lagi..

Apapun. Mak-mak menyusu wajib jaga kesihatan. Kesihatan yang baik akan hasilkan susu yang cukup untuk anak.

Esok dah 50 hari dah usia #AfiqSyawal. InsyaAllah mama akan mula latih dia minum botol lepas usia 50 hari.

Walapun cuti bersalin berbaki lagi 25 hari...mahu tak mahu kena juga ajar diakan..

Tapi bila mama mula je nak ajar mula pula simptom menyusu kerap-kerap dan lama dengan mama...hahaha..pandai dah buat suara manja kalau mama lambat sikit..layan jela kan..

Tips nak susu banyak mcm ni. Kena usaha ye..mungkin akan ada tido yang tak lena..ada waktu letih melampau.

Selain sabar..jagalah kesihatan sama.. setiap badan ibu akan hasilkan 600 ke 1000 ml susu sehari...banyak tu..pastikan kalori cukup...pastikan nutrisi cukup..

For me. Vitamin yang zah amik bukanlah menjanjikan susu melimpah ruah. Tetapi insyaAllah akan bantu ibu lebih sihat dan bertenaga sepanjang aktiviti menyusukan anak.

Ingat ye para sahabat. Selain dr aktiviti making more milk..jangan dilupakan sang suami anda..hihi kang merajuk pula asyik layan baby je..

Ok bye.

Noorharizah Azfar
017.413.4689


posted from Bloggeroid

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics