Monday, August 31, 2015

Susu Ibu Perlu Banyak Ke?

Lebih kurang 7 minggu dengan aktiviti #MakingMoreMilk untuk #AfiqSyawal.

So far...usaha zah memang berbaloi...walaupun terkejar-kejar dengan adanya 3 toddler kat rumah. Berpantang sendiri pula..

Allah izinkan zah untuk mula aktif mengumpul stok susu perahan.

Bagaimana nak dapatkan susu yang banyak?

Antara soalan yang sering ditanya oleh kawan-kawan zah. Baik di IG...blog mahupun FB..

Pada zah...emosi ibu stabil. Ibu tak stress...ibu sihat..makan cukup.. pastu bf anak on demand..insyaAllah supply susu mesti cukup.

Zah tak pernah bandingkan susu zah dengan org lain..zah set target utk diri sendiri dan pastikan capai...

Banyak atau tidak itu subjektif..zah sendiri berdoa yang demand anak ke empat ni tak kuat sangat..biat dia BF secara direct banyak dari guna botol macam kakak dia no 3..

Tapi memandangkan 2 pengalaman sebelum ni dengan aqilah dan amani zah tak pasti afiq mcmana...maybe next week zah akan mula training dia bottle feed..

Tapi takdelah kerap sangat..sebab lagi 3 minggu nak masuk keje..huaaa tak bestnya...hahaha...

Balik kepada tajuk..susu ibu tak perlu banyak..janji cukup pada anak dahla.. kita tak perlu terkejar-kejar nak lawan sape paling banyak susu..sebab tiap anak kita berbeza..

Ada jenis kuat minum EBM. Ada jenis suka mengempeng..sanggup lapar sat..mak balik keje..nyusu sampai subuh..hahaha...

Ok korang..janji pepandaila buat jadual..letak target berapa oz nak dapat everyday..supaya kita bagi signal kat otak berapa banyak susu diperlukan..

Siang tadi suami dah tanya. Deep freezer 350 liter kita akan penuh bila...wah..mencabarkan?

Izzah
017.413.4689

#AnakHebatDenganSusuIbu
#IzzahBF101
#SusuIbuHakAnak
#Breastfeeding101


posted from Bloggeroid

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics