Wednesday, August 19, 2015

Parenting 101 : Tips Menurunkan Jaundice Anak

Lupa nak update.
Alhamdulillah.
Lepas 34 hari.
Akhirnya turun juga dengan jayanya bacaan jaundice #AfiqSyawal.
So tak perlu refer dah p klinik kesihatan.



Zah buat apa?

Menyusukan tanpa batasan. Dia tidoq kami kejut. Ayah kejut. Zah memang stimulate susu awal2 dengan memerah. Sebab kalau harap afiq sorg tak jalan.

Dia good feeder tp bukan kaki mengempeng punya baby. Tido q lagi best dia kata..hihi.



Dari segi pemakanan.

Zah memang amal alfalfa 5 biji.
Afiq ok dengan alfalfa. Dari bacaan 200 lebih dekat dua minggu makin lama makin turun lepas zah amal alfalfa setiap hari.

Zah juga takleh minum air herbaneka dan phytonatal. Walaupun jiwa mak nak kurus tu ada. Tp nak tak nak kena stop. Sebab bila makan sama ada jaundice naik atau turun sikit sangat.

Dari segi mandian.

Zah mandikan air rebusan daun kucai...adalah buat dalam seminggu pastu bila jaundice makin turun zah mandiakan air suam je.

Tips orang bagi memang banyak. Tp sejauh mana anak kita terima tu kena tengok juga. Cth mcm minum air herba tu. Kalau ikut minuman herba tu baguskan? Tp anak zah takleh terima jaundice makin naik...yang lain. Please jangan buat..kang buah pinggang anak rosak. Korang nak ke bertanggungjawab?



Alhamdulillah. Untuk rekod Afoq lahir 3.24kg..tp now Afiq dah dekat 5kg berat dia. Official timbang next week. Sebab rini dia kena campak kecik.

Kalau ikut doktor. Afiq buang toksin dalam badan. Just mandikan dengan sabun lactacid je nasihat doktor tadi.

Love.
Noorharizah Azfar
34 Days Of Confiment.

#IzzahBF101
#breastfeeding101 #berpantang
#jaundice
#testimoni
#Pregnancy
#kehamilan
#prenatalVitamin
#postnatalVitamin

posted from Bloggeroid

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics