Saturday, August 22, 2015

Breastfeeding 101 : Benarkah Susu Terhasil Lambat?

Selalu sangat baca.

Susu takde masa hari pertama bersalin.

Hakikatnya.

Setiap ibu yang sedang hamil sudah mula memproses untuk menghasilkan susu ibu sejak 16 minggu usia kandungan.

Ramai yang nak tunggu susu putih keluar baru dinamakan susu. Sedangkan colostrum tu mmg susu dah...kemudian kita akan mula mengeluarkan trasition milk ( susu peralihan dari colostrum kepada susu matang) & akhirnya mature milk ( susu matang)

Di awal2 kelahiran juga baby bukan nak 2 -5 oz susupun...kelikatan dan kepekatan colostrum yg dia dapat dr ibu dah cukup mengenyangkan.

Apa yang ibu perlu buat. Peluk bayi. Dapatkan bonding2 awal. Ajar anak kita rutin menyusu yang betul.

InsyaAllah masalah penyusuan tidak akan berlaku.

Yang penting ibu kena kuat dan sihat. Kehamilan yang sihat. Membantu ke arah kelahiran yang lebih mudah dan seterusnya meringankan proses penyusuan kalian.

Trust ur body.
InsyaAllah susu cukup untuk anak kita.

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

Cerita Saya Mengenai Penyusuan Kali ke Empat.

Zah dah mula rasa susu banyak since kandungan 5 bulan. Amani pula dah tak menyusu direct sampaila zah terpaksa perah semasa mandi. Cuci juga agar tak tersumbat. Memang nampak warna kekuningan dah keluar sebelum baby lahir lagi...

Walaupun ini pengalaman ke lima hamil. Tp yang kali ni lain sikit sebab zah totally amalkan set kehamilan shaklee. Takde langsung amik vitamin sintetik atau vitamin hospital.



Alhamdulillah.
Hari kedua zah balik rumah susu dah mula rasa penuh. Susu ni. Nak bg dia keluar dengan banyak. Kita kena ransang dia. Kalau tak ransang diapun tak keluarla.



Dalam bengkak2 tu bila perah dah dapat 2oz tau. Baru hari kedua. Alhamdulillah...now dah 36 hari..zah leh dapat 10-15 oz sekali perah susu.



Pada zah.

Selagi baby kita kuat demand dia. Susu mesti akan keluar lagi banyak. Selain itu. Zah juga percaya. Kesihatan ibu yang baik menyumbang kepada penghasilan susu yang cukup.

Kalau masa pregnant zah guna set Kehamilan Shaklee. Dalam pantang ni zah amik set berpantang shaklee pula.

Kebetulan #AfiqSyawal ada jaundice...makanya berpantanglah zah dengan produk shaklee. Yang penting..luka cepat sembuh. Mak bertenaga dan sihat.

Tenaga + Sihat = Hasilkan susu yang cukup untuk bayi kita. Mak tak stress susu keluar. Mak stress susu malu-malu aka segan nak keluar.

Saranan zah. Jaga kesihatan. Keep feeding baby. Kejutkan kalau tido dan bolehlah add on memerah susu kalau rasa susu tak habis diminum oleh bayi kita.

zah kongsikan juga susu perahan 30 hari berpantang. Yang mana sebahagiannya telah diminum oleh kakak dan abang baby..hihi




Noorharizah Azfar : 017.413.4689
www.izzahazfar.blogspot.com
posted from Bloggeroid

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics