Sunday, July 19, 2015

Breastfeeding 101 : Tandem Nursing



Tandem nursing tidak pernah terfikir kali ini. Sebab amani memamng dah wean off since usia dia 2 tahun 4 bulan. Masa zah pregnantkan baby adik 4 bulan.

Amanipun dah lama sangat stop minum susu perahan simce dia umur 1 tahun 6 bulan. So takde bottle feeding dah.


Hari ni.
Elok mama bersalinkan adik 2 hari. Saje offer dia susu perahan kali pertama. Mula-mula malu..tapi tak sampai 2 minit senyum dah...habis dia minum8..puas gilalah..hari ni juga dia request nak direct feeding balik.

Zah ok je.
Sebab susu memang terlalu banyak.
Tapi dia malu-malu kucing sebab kakak dan abang long dia kata amani dah besar gajah..hahaha..



Malam ni.
Sekali lagi 2 oz susu dia perabis.
Tak dan zah nak buat 10 minit kiri. 10 minit kanan dah perah susu.
Just buat 10 minit kiri. 2 minit kanan. Botol 2 oz dah penuh lagi.



Tak sampai 3 hari lahirkan baby adik.
Zah dah boleh dapatkan 4 oz susu.
Sikit ke banyak?
Pada zah banyak.
Sebab tak sampai 50 jam pun.

Allahuakbar.
Tips?

Breastfeeding on demand.
Not breastpump on demand.
Rest. Relax. Trust. Happy.
Good food intake.
Enough water ( warm water only).

Baby tido?
Kejutkan.
Buat senaman mulut.
Jangan biar baby tido lebih 2 jam.
Menyusu..menyusu..menyusu..
InsyaAllah susu akan terhasil dengan jayanya.

Noorharizah Azfar
Kaunselor Laktasi
2 syawal 1436H
Susu Ibu Hak Anak.
017.413.4689


posted from Bloggeroid

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics