Sunday, July 26, 2015

Breastfeeding 101 : 10 Hari 100oz Susu Perahan

Alhamdulillah.

Hari ni hari ke 10 berpantang. Hari ke 10 juga meneruskan penyusuan anak ke empat kami.



zah pun macam orang lain juga. Mula hasilkan susu kolestrum. Kemudian susu peralihan ( transational milk) dan alhamdulillah sudah menghasilkan susu matang ( mature milk) masa hari ke 4 / 5 lagi.

Apa beza ketiga-tiga jenis susu ini? Susu kolestrum lebih likat dan pekat. Berwarna kekuningan..dan biasanya bila dipicit dia tidak lebih dari 1 sudu...kerana komposisi susu yang pekat...

Kemudian,bila susu dah boleh dapat 1 oz ke 2 oz...tp still berwarna kuning..ia dinamakan susu peralihan iaitu kolestrum dan bertukar ke susu matang.

Orang selalu ingat ini susu peralihan ni kolestrum sebab warna dia...kemudian,bila susu dah matang ia akan berwarna krim...atau keputihan...



Zah pun bermula sikit-sikit. Susu peralihan dari 2 oz sahaja...bertambah kepada 4 oz setiap kali sesi baru..

Dan latest ni mmg boleh capai 12oz satu sesi...alhamdulillah.





Biasanya dapat banyak-banyak macam ni...anak ke tiga zah dah tunggu turn nak minum. So kalau dapat 10 oz. 5 oz mmg bagi delat amani untuk minum...zah tak risau sebab still awal..dan zah ada 2 bulan lagi tempoh cuti bersalin ☺.

Alhamdulillah.

Semalam zah pack 5oz susu perahan setiap satu untul dibekukan. Sebelum ni zah tak bekukan..sebab susu yang disimpan di chiller boleh bertahan 5-7 days..

Mana nak sangka zah dah ada 100oz susu perahan..memang minggu ni husband kena on balik deep freezer yang cuti dah lama tu..making more milk untuk #AfiqSyawal bermula.

Tips untuk menghasilkan susu yang cukup di awal kelahiran bayi adalah :

πŸ“š Susukan bayi anda seawal mungkin. Sejam pertama selepas melahirkan adalah masa paling baik untuk memperkenalkan bayi dengan kilang susu beliau.

πŸ“š Create demand & supply. Bayi suka tidur. Sebab doa tak pandai bezakan lagi siang dan malam..maklumlah dalam perut lain. Dah keluar lain..so kena stimulate baby..mainkan mulut dia..

πŸ“š Jarak paling lama baby tidak menyusu adalah 2 jam. Mcm zah. Zah akan pastikan #AfiqSyawal bf setiap jam..maklumlah bila jaundice ni...baby kena kerap kencing n berak.
Alhamdulillah. Cara yg zah buat nilah menyebabkan susu zah dah mcm oversupply pula πŸ˜…πŸ˜….

πŸ“š Sediakan fizikal dan mental menghadapi apa jua kemungkinan. Contohnya,bila orang mai melawat..anak kita jaundice kan..depa mencadangkan baby siberi minum dengan botol susu. Please elak ye...kalau nak bg juga susu perahan. Jangan bagi guna puting tiruan. Bagi pakai picagari atau cawan atau sudu ye.

πŸ“š Bila dah create demand. Ibu kenalah jaga kesihatan. Healthy diet sangat penting untuk ibu yang baru melahirkan dan menyusukan anak.

πŸ“š Pengambilan Set Berpantang Shaklee mengikut aturan as Bf mom akan bantu ibu cepat sihat. Luka jahitan cepat baik. Ibu bertenaga.
Ibu yang sihat akan hasilkan susu yang cukup..insyaAllah.

πŸ“š Positif dan elak stress.


Semoga bermanfaat.

Love.
Noorharizah Azfar
017.413.4689


posted from Bloggeroid

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics