Friday, July 24, 2015

Berpantang 101 : Tips Berpantang Selepas Bersalin

Alhamdulillah.

Hari ni hari ke lapan dah. Cepat betul masak berlalu. Mean dah seminggu zah berpantang melahirkan anak ke empat.

Masih memilih untuk mencampurkan pantang tradisional dan pantang moden bagi mengembalikan kesihatan ketahap optimum. Perlu ke berpantang?

Perlula dek non..kitakan nak pakai lama badan ni..rimas? 44 hari sahaja..bukan 4 tahun...kita mengandung 9 bulan 10 hari. Kemudian berjuang melahirkan manusia tau...badan ni..urat kita..darah kita..semuanyaa perlu dipasakkan kembali ke tiang serinya..sebagai salah satu usaha untuk kita sihat dan cergas juga berpantang ni.



Berpantang kali ni zah hanya teruskan dengan Vitamin Shaklee. Memang ada beli jamu Nona Roguy. Tapi kerana baby adik masih jaundice. Walau jaundice tak tinggi zah tak nak amik risiko. Sebab dah try minum teh herbaneka tu. Jaundice yang dah turun beberapa hari naik balik bacaannya.

Bayanglah kalau vitamin shaklee ni takde..mau lemah zah...so basicly vitamin yang mmg zah amik since mengandung
.zah ters je amalkan masa berpantang.

Hari ke 7. Rahim dah kecut. Luka jahitan dah baik. Tiada masalah sembelit. Zah rasa sangat cergas dan punya tido yang cukup. InsyaAllah set jona roguy yang hok makan punya zah akan ambil selepas baby adik bebas jaundice.



Zah dah mula mandi herba since Day 2 lagi. Ada daun pandan. Daun Inai. Serai wangi dan beberapa saun herba lain. Zah juga masukkan sepeket uncang pencuci dari nona roguy tu...sedap habaq hang.. kali ni zah mandi 2 kali sehari. Seawal jam 8 pagi dan sebelum jam 5 petang. Alhamdulillah rasa segar badan bila mandi dengan dedaun herba ni.

Sempat juga mula menggunakan lulur dari nona roguy tu..memang me time sungguh masa mandi. Tapi awas..jangan pula sampai berrendam berjam-jam. Cukup 10-15 minit je. Mandi air panas dan jangan basuh rambut na..basuh rambut sekali ja masa mandi selepas bersalin tu..pastu nantila tunggu 30 hari ka..agak2 urat tak kembang..

Kiranya dah 4 anak juga zah pakai Herbaneka Lulur NR. Bagus buang kesan2 regangan,kehitaman dan daki2 kat tubuh tu...recomendded la..



Zah juga gunakan barut herbaneka dan minyak ini untuk dipakai sebelum mengenakan bengkung. Boh bebanyak sekitar perut pastu ikat bengkung ketat2. Zah memang pakai bengkung dari kain belacu ni sejak zaman anak sulungla..sedap tau bila pakai bengkung tradisi...dia bantu kita kempiskan perut,bentukkan punggung dan juga badan balik..takdela rasa macam menggelebeh je.



Zah memang pakai bengkung ni tetiap hari. Selalunya me time berbengkung ni zah akan buat selepas urusan mengurut,ke klinik dan juga selesai mandikan baby adik..ikat ketat-ketat..hihi lepas tu rasa panas je bila minyak herbaneka tu bertindak balas.



Bertungku zah mula day 3 hari tu. Husband tolong bakar dan balutla..harap zah memang takla kan..haha asyio terbakar je kain..

Bagusnya tungku ni bila kita nak mula berurut..takdela sakit sangat urat-urat yang masuk angin tu...mak bidan yang zah amik tu memang akan gunakan semasa mengurut zah tungku. Agak-agak tempat yang urat dia tegang semacam je..dia akan letak tungku..memang takdelah masa berurut tu asyik mengaduh sakit je...sedap habaq hang!.

Esok insyaAllah zah akan habis 3 hari mengurut..lega..rahim pun dah cantik terletak..badan yang agak tak sedap pun rasa ringan..darah pun lancar balik.. takdela sakit kat ari2 tu..zah memang ada masalah sakit kat ari-ari kesan bersalin baby adik ritu..alhamdulillah dah lega..

Secara basicnya,rutin berpantang zah mcm tulah..memang waktu cuti lepas bersalin ni zah gunakan sebaiknya untuk sihat dan kembali sembuh. Ramai yang mengadu tak sempat nak buat semua ni. Bagi zah..bila korang buat jadual,suami pula bantu..insyaAllah takde hal la.

Tips yang zah boleh kongsikan adalah seperti berikut :-

๐Ÿ‘˜Pastikan baby anda selesa.
๐Ÿ‘˜ Tukarkan lampin,susukan baby dan pastikan baby kita kenyang.
๐Ÿ‘˜Kalau awal pagi tu tak sempat nak mandikan baby sebab zah mengurut jam 7.30 am. Zah akan tukar lampin dan bagi baby selesa..kenyangkan perut dia..alhamdulillah 2 jam mengurut takde hal tau.
๐Ÿ‘˜ Minta bantuan husband untuk sediakan tungku,mandian herba dan juga makanan dalam pantang.
๐Ÿ‘˜ Bila ada bantuan ni,nawaitu nak menguruskan diri,nak manjakan diri memang akan dipermudahkan.

So kunci kepada kejayaan melaksanakan semua aktiviti berpantang adalah dengan bantuan suami. Suami memang tulang kuat untuk isteri kembali sihat. Kalau nak isteri ni kencang dan aktif balik selepas melahirkan permata hati suami. Pastikan wife korang berpantang ya..jaga makan minum..jangan pakat belasah je..dan makanlah makanan berkhasiat dan gunakan healthy diet untuk kembali slim..

Nota Kaki : Set Kehamilan Shaklee san Set Berpantang Shaklee masih ada diskaun 5% jika beli sekarang. Waasap untuk pertanyaan dan konsultansi.


Muka lepas 2 jam melahirkan baby adik. Nampak segar dan tidak kelihatan pucat hasil konsisten dengan Set Kehamilan Shaklee.

Love.
Izzah
017.413.4689

posted from Bloggeroid

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics