Friday, April 24, 2015

Breastfeeding Journey : Persediaan Menyusukan Anakanda Ke Empat Kami

Alhamdulillah, dah nak masuk 7 bulan usia kandungan..dah nak habis dah tremister kedua...mean tak lama lagi je baby adik akan melihat dunia.

InsyaAllah kali ni, Zah masih akan meneruskan my new chapter of breastfeeding journey..seronok sangat bila kolestrum dah mula keluar...dah mula rasa "ada susu"...and setelah dibuat list down, nampak gaya Zah just tinggal buat beberapa persediaan untuk menyusukan anak pula nanti. :)

Sebelum tu..mai acik tepek muka 27 minggu - hidung dah kembang sikit..hihihi :)



So, untuk breastfeeding journey kali ni Zah dah join group kutu beli set BreastPump Lacte Duet yang baru...serokonya, insyaAllah Set ni akan dapat bulan Mei 2015 ni..sedang elok,...baby adikpun dah masuk 30 weeks lebih masa tu...


Namun demikian, tidak dilupakan aksesori untun medela freestyle Zah yang dah berkhidmat kepada  3 anak  + dua anak susuan....insyaAllah masih terbaik lagi servis dia...ehhh jangan tanya kenapa zah beli 2nd bp biarpun medela fs still ok..

jawapan dia..as a gift dan pembakar semangatla..


Kemudian, Zah juga beli botol-botol ni,
based pengalaman anak-anak lepas..zah memang suka pakai bumble bee...sebab?
tahan lasak dan sesuai untuk dipakai terus ke medela FS zah :)

Setakat ni zah beli 6 kotak - harga pun murah...
sebab beli banyak.

Kalau tanya bab mana jimat, pakai botol ke pakai storage bags...zah pakai dua-dua, tengok pada mood..tp kalau dah susu ada beratus oz seminggu, zah memang gunakan storage ni...murah, nak simpan pun senang.

Diawal-awal kelahiran tu susukan tak banyak sangat, zah tengah decide nak pilih sama ada nak beli treenie ni ke, nak beli yang MLO punya, yang pasti kedua-dua botol ni memang comel dan super awesome :)



InsyaAllah untuk baby adikpun Zah terus menggunakan botol-botol yang sama digunakan oleh 2 anak zah sebelum ni...

Tapi tadikan saje la gatal-gatal lalu lalang research pasal storage begs..nampak new storage tp quite pricey juga..cuma dia ada jaminan tak bocor..so nanti nakla try beli seab warna dia lawa :)

Nampak beg pack juga..pun lawa..atas boleh boh pump, bawah ada cooler beg utk letak ebm 

Ni semua persediaan untuk kembali bekerja dan buat stok masa dalam pantang je..even Zah nampak gempak menyediakan peralatan penyusuan ni, Zah memang akan banyak lebihkan direct feeding anak...biasanya dalam pantang zah akan betul-bertul mula buat stok adalah selepas sebulan..

selebihnya direct feeding or buat tandem nursing...sebelah BF anak sebelah perah susu...

ini adalah entry zah masa zaman amani dulu : 2 bulan setelah kembali bekerja :- part-3-journey-of-breastfeeding-mother

Semoga bermanfaat.

Love,
Izzah
017-4134689


No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics