Thursday, October 30, 2014

Entry 73 : 90 > Pasal Susu Sikit

This is how much I typically pump when I do.
This is a perfect example that what you pump does not indicate how much milk you are making! 
Right now I only make enough for my son. So I know that this isn't how much he is getting - this is Extra ! 
If I start pumping more often or nursing more often my supply will increase. If you keep baby at breast or pump often enough - your supply should also go up! 
Trust your body and your baby. 
- Rachael 


Susah hati sebab susu sikit?

tapi zah terjumpa seorang ibu yang hanya perah 30ml sahaja tp anak dia cukup sihat. cukup susu dan takde masalah pasal susu sikit or banyak, kalau lebih itu bonus!

ada yang tanya,
kalau susu dah kering dan nak relaktasi balik boleh ke?

pasaipa tak boleh?
mesti boleh janji usaha.

usaha yang macamana?

susu ibu ni senang je - bila ada demand comfirm supply banyak
kalau demand takde camner nak bayang susu kita tu cukup untuk anak?

antara cara nak up pengeluaran susu adalah

  • susukan bayi/anak sekerap mungkin. Lagi kerap anak berada di dada ibu, lagi banyak hormon dirembeskan.
  • perah selepas menyusukan bayi
  • tandem pumping - menyusukan bayi sebelah, sebelah lagi perah susu
  • Bangun tengah malam - perah antara jam 12 malam, 3 pagi dan 6 pagi
  • Di pejabat perah jam 8.00 pagi - 1.00 tengah hari dan 5 petang
  • Hujung minggu - susukan bayi sekerap mungkin, lebihkan masa bersama bayi - jangan tumpu sangat kat pump tu...lagi kerap bayi menyusu lagi bertambah susu anda
  • Zah akui, ramai yang sanggup berabis nak amik MILK BOOSTER - tp kalau takde konsep supply demand -JANGAN harap susu korang nak cukup untuk anak ye.



Kalau zah yang dah setahun 11 bulan ni masih boleh angkut pump, cuci botol dan bawa peralatan memerah ke mana sahaja...apesal korang takleh.

Zah pun busy kat office, kadang makan pun lari-lari...tp masih mampu bertahan sampai hari ini.

so korang, sabar sikit.

dalami ilmu

fahami pasaipa nak menyusukan anak

fahami ayat al-quran pasal penyusuan susu ibu

buang negatif dalam kepala tu

zikir dan doa bebanyak.

Allah ni, kalau dia nak bagi mesti dia bagi...tp takdelah doa tanpa usaha...

love,

izzah

1 comment:

Dila Kazuha said...

alhamdulillah rezeki akak dapat susu yang masih meriah...

saya sendiri pun masih berjuang. anak saya baru nak masuk setahun 10 bulan. Bertahan untuk lagi 2 bulan saja.

In shaa Allah. ^^

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics