Tuesday, October 28, 2014

Entry 72 : 90 - BAGAIMANA MEMILIH SOY PROTEIN BERKUALITI?

BAGAIMANA MEMILIH SOY PROTEIN BERKUALITI?

Memang ramai yang tertanya-tanya soalan macam ni.

"Bagus ke minum soya ni?"

"Bukan ke minum soya ni, tak bagus untuk kesihatan?"

"Susu soya yang terjual dalam kotak di pasaran pelbagai jenama itu, selamat ke, untuk di minum?"

Haa.. Memang sekarang ni berlambak-lambak jenis protein yang ada di pasaran kan?

So main issue di sini adalah, macam mana kita nak tahu protein yang kita ambil tu betul-betul berkualiti?

Ye lah, nak beli atau pilih apa-apa pun mesti ada kriterianya kan.

Contoh nak beli ikan dan sayur kat pasar, mesti kita pilih yang segar. Nak pilih calon suami atau isteri pun ada kriteria nya jugak kan.

Kesimpulannya, semua perkara dalam hidup ini kena ada STANDARD and REQUIREMENT.

Pilihan kita pada masa ini akan menentukan kehidupan kita pada masa akan datang.


7 KRITERIA PENTING DALAM PEMILIHAN SOY PROTEIN
Ini ialah 7 KRITERIA PENTING dalam memilih Soy Protein yang baik dan berkualiti:-
1) KACANG SOYA ITU MESTI TUMBUH SECARA ORGANIK
Kajian menunjukkan penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. 

Jadi sangat penting pesticides, fungicides, herbicides tidak digunakan sepanjang pertumbuhan kacang soya ni.

2) KACANG SOYA ITU MESTILAH NON-GMO (Non-Genetically Modified Organism)

Produk soya (GMO) ialah produk yang telah diubahsuai genetiknyasehingga serangga pun tak lalu nak makan.

Jadi production pun bertambah besar dan pengeluar dapat untung berlipat kali ganda. Sebab itu mereka boleh jual dengan harga yang sangat murah.

Pengubahsuaian inilah yang boleh menyebabkan allergy, toxin dan potensi kanser.

Secara umumnya, Kacang soya GMO adalah lebih murah untuk dihasilkan. Lebih kurang macam Vitamin Sintetik vs. Vitamin Natural lah. 

Kebanyakan syarikat akan cari cara untuk menjimatkan kos pengeluaran produk. Jadi salah satunya adalah menggunakan kacang soya GMO.

Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan. 

Jadi sebab itulah penting kita pilih soya yang NON-GMO yer.

3) SOY PROTEIN ITU MESTI MENGANDUNGI 9 ASID AMINO PERLU
Ni lagi satu ciri yang sangat penting. Badan kita memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibody, dan enzyme. 

If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

Haa..Nampak tak kepentingannya di situ?

4) SOYFLAKES MESTI DIBERSIHKAN DENGAN AIR DAN BUKAN ALKOHOL
Semasa proses pembuatan soy isolate, ada kebanyakan company yang menggunakan alcohol untuk membersihkan soyflakes. 

Alkohol tu dah la sememangnya HARAM kan, ia juga akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%!!

ISOFLAVONES itu sangat diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan bermanfaat dalam penyeimbangan hormone.

5) BAHAN-BAHAN ANTI-THYROID / ANTI-GROWTH SUBSTANCE MESTI DISINGKIRKAN
Soya mentah mengandungi 'anti-growth', 'anti-tyrosine' substance. Kekurangan 'tyrosine' ni akan menyebabkan tekanan darah rendah, suhu badan rendah, dan 'restless leg syndrome'.

Jadi pastikan kita memilih jenama yang menggunakan 'extracting process' yang menyingkirkan bahan-bahan tersebut.

Dan pada masa yang sama ia masih mengekalkan keaslian soya dan mengekalkan paras asid amino serta isoflavones yang tinggi, yang sangat sensitive pada suhu panas.

6) PROSES PEMBUATAN SOY PROTEIN SEBAIKNYA TANPA PEMANASAN
Asid amino adalah sangat sensitive pada suhu panas. Ada kajian menunjukkan protein yang dimasak dengan suhu tinggi akan menghancurkan sehingga 50% acid amino perlu. 

Jadi jika kita sering makan diet yang kekurangan 'essential amino acids', ia akan memberi kesan kepada perkembangan otak dan hormone, atau perkembagan tisu badan juga akan terbantut.

7) SOY PROTEIN POWDER HENDAKLAH DITAMBAH UNSUR KALSIUM
Sebenarnya, kacang soya adalah bahan yang NEUTRAL (Neither acidic nor alkaline).

Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan, semasa penghasilan soy powder, minyak kacang soya (soybean oil) perlu disingkirkan supaya soy powder itu tidak mudah berbau. Proses ini menyebabkan soy powder menjadi sedikit berasid. 

Oleh itu, adalah penting untuk pengeluar soy powder menambah kalsium (unsur alkali) yang mencukupi untuk menjadikan ia neutral semula. Kebanyakan pengeluar TIDAK MENAMBAH kalcium yang cukup dalam produk mereka.

BAGAIMANA DENGAN ESP (ENERGIZING SOY PROTEIN) SHAKLEE?

Semestinya ESP MEMENUHI KESEMUA REQUIREMENTS di atas. Sebab itulah saya tetap memilih ESP SHAKLEE dalam diet seharian. Saya yakin IT IS THE BEST FOR ME!!

Adalah penting untuk kita FAHAM kenapa kita memilih sesuatu produk itu yer.

Bukan hanya semata-mata kerana ia produk yang glamour, atau hanya kerana Testimony orang lain.

Harganya pun sangat mampu-milik. 1 tin boleh tahan sehingga 2 bulan untuk seorang makan.

Suami isteri pun boleh makan sama-sama. Sesuai untuk LELAKI dan PEREMPUAN.

Semoga apa yang dikongsikan ini sedikit sebanyak memberi ilmu bagaimana memilih susu soya yang berkualiti kepada anda untuk membantu diri sendiri atau ahli keluarga atau saudara mara dalam memilih Soy Protin yang berkualiti.

Jika kalian berminat untuk mencuba, pastikan kalian mendapatkannya daripada Pengedar Sah Shaklee seperti Puan Noorharizah Azfar. Insya Allah beliau akan kongsikan cara makan  Energiving Soy Protein dengan betul.

Jangan beli dari orang sebarangan. Sebabnya.... Kalau dah beli nanti cara makan pula tak betul, takut nanti tidak memberikan kesan yang maksimum.

Hubungi saya di 019-4142469 atau izzahazfar@gmail.com. Insya Allah. Zah akan bantu beri konsultansi secara percuma kepada korang. Sekiranya anda ibu menyusu, Zah juga ada tips n trick cara makan ESP yang berkesan.

Salam Sayang,
Izzah

-Artikel bersumberkan email-

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics