Thursday, September 18, 2014

Entry 58 : 90 -----> pengalaman melakukan pembedahan gigi bongsu

hai korang,
 
17 September 2014 - tarikh keramat zah, sebab orang penakut jumpa dentist dah buat operation gigi.
 
jujur, malam sebelum tu memang sedikit gusar juga.
 
dan zah pun upkan, status ini di FB.
 
mohon pendapat dari kawan-kawan.
 
 
kemudian, zah waasap pula kawan-kawan shaklee kat group.
 
siapa sangka, mereka juga punya cerita yang menakutkan apabila disebut operation gigi.
 
memang minor, tp ada yang buat hari sabtu dan sehingga malam rabu tu masih berdarah non stop.
 
sekali zah pun maklumkan bahawa ada beberapa vitamin yang perlu dielakkan diambil sekiranya menjalani pembedahan iaitu omegaguard, vitamin e dan lecithin atau mana-man vitamin yang bertugas untuk mencairkan darah seharusnya berhenti pengambilan untuk elak dari pendarahan.
 
Alhamdulillah, semasa hari pembedahan dijalankan.
walaupun berdebar-debar, takut dan sebagainya
berkat guna kaedah nak bersalin amani dulu
bercakap dengan minda, zah langsung tak rasa sakit tau!
subhanallah..memang amazing giler
sakit sikit masa dia cucuk guna jarum besar tu
yang lain-lain zah dengar bunyi je.
sebab masa doktor buat kerja
zah pejam mata..hihihi konon tak nak tengok apa alatan yang dentist gunakan.
 
alhamdulillah, semua prosedur dibuat tak sampai sejam pun zah kat klinik.
ni termasuk waktu menunggu giliran tau.
jadi, memang cekap dan efisien sungguh dentist tu.
 
cuma satu je,
pengalaman darah banyak
menitik-nitik macam air hujan
dan air liur yang tak berhenti memang menakutkan...hahaha
kita tak selesa.
lepas semua selesai, nak bercakap pun tak leh sebab rasa bibir tu senget kesan bius
dan air liur pun banyak.
 
so, apa zah buat bila balik rumah?
 
 
 
masa tengah darah non stop keluar dan air liur tu banyak, zah cepat-cepat telan b complex, zinc complex dan vitamin c. Alhamdulillah, memang amazing giler vitamin ni.
 
darah dah stop, air liur tak banyak macam biasa dan zah tak sakit sangat kat tempat gigi dibuang tu even hari ni je dah mula kerja.
 
semua orang kat office hairan, sebab dari cerita yang lain ada yang sampai sebulan makan bubur je, makan benda lembut. tp dengan izin Allah, zah hari ni dah ke pejabat, boleh bercakap cuma tak serancak biasa dan yang best, tak perlupun nak kena makan bubur hari-hari.
 
alhamdulillah.
 
so, zah sangat mecadangkan.
kalau korang akan lalui pembedahan - amik set ni siap-siap, zah sendiri rasa macamana cepatnya badan segar dan sihat walaupun pada awalnya darah sangat banyak.
 
Love,
izzah
019-4142469

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics