Monday, September 08, 2014

Entry 54 : 90 ------ = Tips Kurus Untuk Ibu Menyusu

Masa zah preggy amani. Memang bersungguh~sungguh zah pantang.
 Jaga makan.+
Jaga air.
Makan jamu dan vitamin.
Bulan 1st turun 12kg kalau tak silap.
Zah berat sebelum bersalin 70kg tau..
Besar ke tak..memang besar lah.
 
Alhamdulillah.
Berkat menyusukan amani.
Jaga makan tu. Turun banyak jugala.
Angka 59kg..
lepas tu zah mula makan pil perancang noriday.
Berat statik la ke 58kg.
 
Tak best kan dengan tinggi 149cm dan berat 50 an ni...
tambah pula bila berat mcm tu...tido tak cukup..letih sangat.
Malah motivasi pun down.
Nak juga kurus balik.
 
So...memandangkan zah masih menyusu amani.
Pemilihan diet yg betul adalah sangat penting.
Zah tak nakla diet, kurus dan cantik badan tp hak anak dinafikan.
Sebab tu zah pilih shaklee.
Shaklee hasilkan produk yang selamat untuk ibu menyusu yang nak kurus.
 
Tips diet.

Tahu kalori yg sewajarnya ibu menyusu ambil.
Mcm zah kena amik 2000kal sehari.
 So pandai2la pilih pemakanan kita.
 
Jangan skip sarapan pagi.
Sarapan pagi penting sebab itu yg bg kita tenaga sepanjang hari.
 
Istilah diet adalah pilih makanan seimbang.
Bukan berhenti dr makan.
 Zah still enjoy every foods yg zah ambil.
Nak kurus tp nak makan 6 kali seharipun takde masalah.
 Tp kena pandaila pilih kan.
 
Ibu menyusu untung sebab boleh bakar kalori semasa menyusukan anak.
 Ambil juga masa untuk bakar kalori cara lain.
Naik tangga. Jalan kaki.
Iron baju. Berkebun. Cabut rumput.
 Kalau dpt buat senaman lagi bagus.
Sebab kita buang lemak dan tukar lemak kepada otot.
 
Makanan Tambahan
Pengambilan makanan tambahan untuk kurus lebih baik dr amik ubat kurus.
Bahaya kat baby kita dan diri kita kalau makan ubat ni.
Mcm ambil ESP & ALFALFA.
Dua benda ni masih selamat untuk ibu yg bf anak.
So tak risau nak amik. Begitu juga lecithin, omegaguard dan cinch tea.
 
Masak Sendiri
kalau betul~betul nak kurus, masak sendiri,
 guna kaedah stim, sup dan bakar.
Guna minyak zaitun.
Pilih sumber nutrisi yg betul dan juga amal gaya hidup sihat.
 
Berhenti
berhenti terus fast food.
Air gas dan juga junk food.
zah juga stop kafien.
 Memang makin cepat berat turun.
Alhamdulillah. Sekarang berat zah 46kg ~ 48kg shj.
Berat masa anak dara dan dah sedang elok nak hamil balik...hihihi.
 
Ok bye.
With love.
Izzah
0194142469

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics