Wednesday, September 03, 2014

Entry 53 : 90 ----> Penyusuan Susu Ibu.

Penyusuan Susu Ibu.
Fasa 6 bulan pertama sahaja adalah fasa untuk ibu established.

Bila dah established... nak teruskan 2 tahun tu takde masalah....


Ibu baru kena tahu beberapa perkara berikut :

1. Bayi adalah sumber utama milk booster anda. Bayi menyusu kerap. Ibu menyusukan bayi tanpa jadual adalah perkara utama.

2. Memerah semasa di pejabat adalah mesti. Tak perah. Susu makin lama makin sikit. Or perah sekali sehari memang antara punca susu berkurang.

3. Jangan bandingkan susu saya. Susu awak dan susu kamu. 9 oz untuk 3 kali pump dah sangat banyakpun...sebab itu sahaja demand baby. Tak perly sampai berpuluh2 oz jika baby nak banyak tu je.

4. Tolonglah jangan salah SUPPLEMENT jika susu anda tak cukup. Memang supplements tidak membantu susu banyak tetapi supplements akan bg ibu lebih bertenaga. Dan supplements adalah pilihan. Bukan wajib untuk anda.
Makanlah berkoyan supplements tp malas nak perah, malas nak bf baby memalam, malas nak baby yg mengendeng je kat mak...memang takla.

With love.
Noorharizah Azfar
0194142469
 
Esok zah cerita pasal susu ibu dan anak susuan ye :)
 

1 comment:

Safraa Safwanah said...

salam kak zah, nak tanya box yg dalam gambar kak zah tu boleh tak simpan susu lama, maksudnya sebagai ganti freezer, letak ais dalam.. kira2 brp lama boleh membantu letak susu kat situ ek.. tq in advance kak zah..

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics