Monday, June 30, 2014

Entry 21|90 > Tips Susu Perahan Mencukupi Semasa Ramadhan

Assalamualaikum.
Ibu menyusu yang membaca entry ini bagaimana?
Adakah sering memikir susu yang terhasil tidk mencukupi?
Tadi sahaja ada seorang ibu sudah bertanyakan kenapa susunya semakin sedikit selepas berpuasa.
 
Sekali lepas diselidik dh 2 weeks rupanya. Susu tiba-tiba drop.
Mungkin ibu ini hamil. Jom kita doakan yang baik-baik sahaja ya.
 
Zah nak kongsi menu wajib yang zah dah amal sejak mengganti puasa yang lalu.
Zah akan pastikan zah makan makanan dan minuman yang mencukupi.
Berikut adalah menu zah semasa berbuka semalam
Zah amik proteindr ayam dan kambing.
Zah juga makan kentang putar dan sayur-sayuran.
Juga kentang berinti.
Sebab dah menu western. Zah juga masak makaroni berkuah...
Memang yammehla...hahaha habis diet.
 
 
Tu menu berbuka.
Sebelum tido.
Perut orang melayu ni cari nasi pula.
So makan nasi 1 cawan dan ayam grill.
Minum air masak secukupnya.
Dah makan banyak-banyak ni memang kena tapis dengan suplement.
So zah makan omega, lecithin untuk bakar dan buang lemak.
 
Sahur pula zah masak nasi goreng.
Minum cinch tea untuk bagi tenaga.
Lagi 5 minit nak imsak.
Zah bancuh ESP + MEALSHAKE + COLAGEN + JUS MANGGA.
 
Zah juga amik set kesihatan optimum
Vitalea
B complex
Vita c.
 
Alhamdulillah.
Hari ni susu meriah mcm tak puasapun.
Alhamdulillah.
Zah pun tak kisah sangat susu meriah ke tak.
Janji susu cukup je.
Sebab anak zah jenjs banyak direct feed.
 
So korang.
Jangan susah hati.
Kalau nak makan suplement utk tenaga kekal cergas.
Just bgtau zah ye.
Ibu yang sihat akan hasilkan susu yg cukup.
 
Izzah
0194142469
 

2 comments:

Scha Nur said...

Salam izzah, nak tanya izzah ke lacta counselor yg bagi talk program 3B kat safira golf club. Scha ade soalan pasal breastfeeding. TQ.

Noorharizah Azfar said...

scha nur : ye saya.

boleh drop email izzahazfar@gmail.com

atau waasap ke 019-4142469

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics