Sunday, June 29, 2014

Entry 20/90 : Makanan Penambah Susu

Alhamdulillah. Berpuasa day 1 di tahun 1435H.
Pastinya ramai ibu yang menyusu akan rasa risau, gundah gulana dan takut susu akan berkurang.

Atas rasa tanggungjawab, zah nak kongsi dengan korang bahawa kita sebenarnya masih boleh produce susu yang cukup untuk anak.

InsyaAllah.

Jangan risau pasal
Cukup ke susu aku ni.
Kenyang ke anak aku ni.
Benda-benda yang negatif mempengaruhi susu kita tau.

Oleh itu.

Zah sangat mencadangkan kita ibu-ibu yang menyusukan anak lebih relaks dan tenang. Ada yang kata makan cekodok pun susu berkurang. Pada zah tu semua nonsense...tp kalau minum kafien banyak. Makan fat food hari-hari. Minum air bikarbonat berbotol-botol....memang tu semua akan buat susu kita kurang.

Kita adalah apa yang kita makan.

Memang ada sesetengah makanan tu seperti oat, soya, lobak putih, sawi, kucai dan sayur bendi boleh boost up susu tp kalau makan melampau tak juga. Makan je tanpa ada usaha menyusu anak kerap. Tak perah masa kat office. Memang susu akan drop.

Apa yang zah boleh katakan adalah. Makanlah semua makanan yang ada di muka bumi Allah secara sederhana. InsyaAllah, ibu yang sihat akan bantu kita mengekalkan susu mengikut keperluan anak kita.

Btw. Kita ibu menyusu ada ruksah juga ye.
Tak salah nak berbuka. Tp kalau boleh usahakan kita kekal cergas semasa berpuasa.

Love.
Ibu yang berpengalaman sejak tahun 2009 menyusukan anak semasa bulan ramadhan.
Izzah
0194142469



No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics