Saturday, June 21, 2014

Entry 15/90 : Mengandung, Berpuasa, Menyusukan, Berpuasa

Dulu masa zah mula-mula preggy anak 1st, zah dapat puasa penuh...alhamdulillah...cuma masa tempoh menyusukan je..hihi sebab masa tu dah mai Cik Bulan kan...so redha je lah...lepas tu zah preggy Aqilah Irdina si kakak comel tu...pun syukur sangat...puasa penuh sampaila time bf di tahun pertama. Rezeki lagi di tahun kedua menyusukan anak kedua, zah pregnant lagi..subur sungguh...hihi...so preggy anak ketiga si manja Qaireen Amani pun zah dapat puasa penuh...

Cuma jujurnya, bagaimana zah boleh puasa penuh zah pastikan zah tak akan tinggalkan sahur. Alhamdulillah kalau tak silap masa dengan amani zah tak pernah tinggalkan sahur. Gagah juga bangun untuk alas perut...alhamdulillah ada juga waktunya yang zah menggigil tp menggigilpun bila dah balik umah so suami akan suruh zah rest.

Yup rest adalah sangat perlu bagi kita sebagai ibu menyusu dan hamil. So, untuk puasa kali ni zah prepare dah diri. Tambah pula setelah menyertai dunia Shaklee, zah pun dah amal beberapa vitamin untuk kesihatan diri dan memenuhi keperluan tubuh. InsyaAllah badan lebih kuat, lebih bertenaga dan lebih bersedia. Walaupun anakanda Amani dahpun 19 bulan dah besar, tp tanggungjawab menyusukan masih akan diteruskan insyaAllah

 Pilihan Vitamin untuk ibu yang memilih untuk cergas dan ceria sepanjang berpuasa adalah seperti berikut : Vitalea, B Complex, Vita C,  ESP dan Ostematrix. Boleh juga add Alfalfa kalau nak. Ibu menyusu ni janji dia kesihatan baik je. Bila kesihatan baik, InsyaAllah susupun takde masalah. Tp susu sedikit kurang semasa berpuasa adalah normal. Ibu hanya perlu bertenang je...jangan risau-risau...

K,nanti zah sambung lagi.

With Love - izzah | 0194142469




































No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics