Friday, April 11, 2014

Tips Bercuti Ke Luar Negara - Ho Chi Mih City

InsyaAllah Zah dan Suami juga anak-anak akan terbang seminggu ke luar negara. Emm memang kalau ikut sesetengah orang yang dah ke sana, negara ni tak sesuai bawa budak-budak...tp selagi kita tak pergi selagi tu kita tak taukan.

Antara tips yang Zah nak kongsi adalah :-

  • Tempah tiket penerbangan lebih awal - macam Zah, suami dah tempah tiket masa amani 2 bulan rasanya...hahaha lama giler tiket ni...alhamdulillah, memang murah dan berbaloi...husband dapat beli bawah RM1100.00 termasuk, tempah tempat duduk, tempah luggage dan juga harga tiket kapal terbang. 
  • Tempah hotel awal - Zah tempah hotel since januari. Zah tempah kat booking.com. Harga memang murahla...so pandai-pandailah nak yang mana.
  • Buat pasport anak-anak dan diri sendiri : macam zah, baru lepas buat pasport 3 anak. Amik masa seharian jugak..berpeluh..sebab ramai sangat yang buat dan memang amik masa...so kalau anak ramai, buat 2 trip. Macam Zah, pagi buat amani dan aqilah, petang buat untuk abang dia. Tak susahpun...bawa salinan ic mak/ayah dan salinan surat beranak depa. Kalau anak leh amik gambar on the spot tak yah bawa gambar sebab imegresen sediakan kemudahan tu...tp macam amani, zah bawa gambar.
  • Senaraikan ubat-ubatan yang anak-anak patut ada : macam Zah, memang bawa yang simple-simple macam ubat demam, selsema dan batuk. Tapi insyaAllah kali ni bawa nutriferon untuk anak-anak...lagi senang nak bg depa makan nutriferon dari ubat-ubat ni..terutama amani tu..hihihi. Untuk mak dan ayah, Zah akan spare vivix tapi tak hand carry sebab air asia dia hadkan semua ni...kita masuk kargo je :) - http://www.airasia.com/my/ms/baggage-info/cabin-baggage.page
  • Buat research tempat yang nak pergi - ada baiknya buat itinerary perjalanan...dan mudah sikit kita nak rancang perjalanankan...Zah biasa ke mana-mana tanpa tour guide, alhamdulillah selamat pergi dan balik. Doakan perjalanan kami nanti selamat juga ye.
  •  
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Alhamdulillah - Zah dan anak-anak juga suami dah selamat dah sampai ke penang...lega sangat perjalanan pergi dan perjalanan balik dipermudahkan.
    Entry ni lupa nak publish ritu....hihi...Nanti Zah share lagi ya...




1 comment:

Ayu Ayunie said...

alahai.. bestnya jenjalan ni.. moga zah dan family slmt pegi dan balik.

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics