Tuesday, March 11, 2014

Bolehkah Ibu yang Sakit Terus Menyusukan Bayi?


Alhamdulillah, lepas 2 hari demam...sihat dah hari ni..kembali bertugas di pejabat...lega juga, 2 hari demam masih ada tenaga menyusukan amani debam tu...amani macam biasa bukan tahupun mak dia sakit ke sihat ke, bila dia kata dia nak...dia nak masa tu jugak....hihihi but its ok, sekurang-kurangnya antibody amani semakin kuat...sebab disalurkan dari susu bonda amani yang sedang demam.

Kenapa demam?

Badan ni kekadang penat sangatkan, buat macam-macam tambah lagi badan seorang wanita ----> dia kerja, dia ibu, dia isteri...alhamdulillah, kali ni Zah sembuh dengan izin Allah dengan menggunakan dua produk Shaklee yang ada kat rumah iaitu Performance Drink dan juga Nutriferon. Performance Drink mengganti 100plus yang Zah selalu minum tipa kali demam dan Nutriferon pula pengganti panadol sebagai ubat tahan sakit....

Alhamdulillah, paling best....susu Zah kali ni langsung tak terganggu tau...syukur sangat...Amani pun menyusu macam biasa, takdela tunjuk tak puas ke apa ke......Selain dari minum Performance Drink dan Nutriferon...Zah juga kerap mandi, minum air kelapa dan pastikan air masak minum banyak..kali ni tak makan Vita C sebab tinggal kat office...tp alhamdulillah...still boleh sembuh..syukur sangat,...sebab Allah izinkan..

Alhamdulillah - hari ahad, zah susukan amani macam biasa...tp hari isnin zah hantar amani ke rumah pengasuh, cuma Zah perah susu macam biasa 3 kali sepanjang amani takde..sama macam masa kat office, hasilnya sama macam susu masa sihat..bestkan? Performance drink tu elak dari badan kita kurang air....nutriferon pula jadi ganti panadol, alhamdulillah
 
Ibu menyusu, paling risau bila sakit adalah nak menyusukan anak..yelah sayang anak kan..tp sebenarnya apa-apa penyakit " biasa" seperti , sakit tekak, selesema , sakit perut, demam, mastitis, dan lain-lain kita harus terus menyusukan bayi/anak kita . Namun, jika mengambil ubat dengan doktor..ibu haruslah maklumkan terlebih dahulu bahawa kita menyusukan bayi supaya jika ubat-ubatan yang diperlukan adalah selamat dengan penyusuan susu ibu. Kebanyakan ubat adalah selamat untuk diambil dalam tempoh penyusuan.

Malahan, jika ibu terkena keracunan makanan, penyusuan susu ibu hendaklah diteruskan. Selagi gejala adalah terhad kepada saluran gastrousus ( muntah , cirit-birit , kekejangan perut), susu ibu perlu diteruskan tanpa gangguan kerana tiada risiko kepada bayi. Ini adalah kes dengan kebanyakan kejadian keracunan makanan. Jika keracunan makanan seperti septisemia , bermakna bakteria telah berlalu ke dalam aliran darah ibu ( ibu yang paling mungkin dimasukkan ke hospital ), lihat panduan dari Dr Ruth Lawrence :
“Maternal infections of the genitourinary or gastrointestinal tract do not pose a risk to infants except in the rare circumstances when septicemia occurs and bacteria might reach the milk. Even in this event, continued breastfeeding while the mother receives appropriate antibiotic therapy that is compatible with breastfeeding is the safest course for the infant. If the infecting organism is especially virulent or contagious (e.g., an invasive group A streptococcal infection causing severe disease in the mother), breastfeeding should continue after a temporary suspension during the first 24 hours of maternal therapy. Prophylactic or empiric therapy for the infant, against the same organism, may be indicated.” [source: Lawrence RM & Lawrence RA. Given the Benefits of Breastfeeding, what Contraindications Exist?
Pediatric Clinics of North America 2001 (February);48(1): 235-51.]

Jadi kalau sakit, apa yang kita boleh elakkan adalah dengan mengambil langkah untuk mengelakkan bayi dari jatuh sakit dengan melakukan perkara-perkara yang biasa untuk mencegah penyebaran penyakit seperti mencuci tangan dengan kerap, mengelakkan bersin / batuk pada bayi , mengehadkan pendedahan muka kepada bayi seperti, dan lain-lain .
Kebanyakan ibu tidak menyusukan bayi dengan kerap dan cukup kerana tidak mendapat air yang secukupnya untuk mengekalkan bekalan susu yang berterusan. Kadang-kadang ubat-ubatan boleh menyebabkan bekalan susu anda untuk mengurangkan , juga. Untuk mengelakkan bekalan susu berkurangan, minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi, terus menyusukan bayi dan mengelakkan / menghadkan mana-mana ubat-ubatan yang cenderung untuk mengurangkan bekalan susu.

( Petikan dari :Should breastfeeding continue when mom is sick?) - Tapi Zah translatekan dan ambil beberapa perenggan yang perlu sahaja.

Kesimpulannya : kalau demam, teruskan je menyusukan anak macam biasa, perah susu jika bayi tidak bersama...macam Zah alhamdulillah...memang nampak sangat beza demam baik dengan dadah dan demam baik dengan suplement....kalau susu cair sikit dr biasa tu normal sebab suhu badan mak panas..tp takde masalahpun susu tetap kualitinya tip top!

Boleh waasap/telegram zah laju-laju kalau nak tau lanjut lagi pasal ni ye.

Love dari hati,
Izzah
019-4142469

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics