Thursday, March 13, 2014

Bengkak Susu Apa Penyelesaiannya?

Siapa biasa terkena bengkak susu? Sakit mak oiii...Zah dulu memang selalu kena...kekadang sampai demam, susu jadi beku mcm keju, terpaksa perah guna tangan....tambah bila aqilah dan amani menyusu, zah pula perah di pejabat..kekadang susu jadi berlebih, menyusu dan memerah dua benda yang berbeza...zah memang selalu sangat kena bengkak susu ni....

So hari ni kita tengok puncanya ya....apa itu Blocked milk duct (juga dikenali sebagai plugged atau clogged milk duct) adalah komplikasi yang boleh berlaku di kalangan wanita yang sedang menyusukan . Gejala utama salur susu tersumbat ialah pembentukan ketulan keras di dalam payudara, biasanya berhampiran areola atau puting. Sekaligus biasanya akan menyakitkan apabila disentuh, dan kulit di sekitar sekaligus boleh menjadi merah.

Sumber : http://www.homeremediesweb.com


Punca kepada Bengkak Susu

Antara puncanya adalah seperti berikut :-

  • Tidak menyusukan baby betul-betul
  • Cik B still ada susu sebelum atau selepas menyusukan.
  • Lekapan yang tidak betul.
  • Memakai bra yang ketat dan memberikan tekanan pada cik B
  • A cold or flu.
  • Sleeping on your stomach, which puts pressure on the milk ducts.
  • Stress or lack of sleep (both of which are common with a newborn).
Selalunya apa yang zah buat dulu sebelum makan suplement adalah dengan menggunakan natural remedi sahaja ----> tapi macam biasa, benda ni berulang.....antara yang biasa zah buat adalah seperti berikut :-

  • Menambah sesi menyusukan amani dan aqilah ----> susu bila tersangkut di saluran, tak keluar habis tu yang jadi puncakan...so zah memang akan pastikan penyusuan dibuat macam biasa....
  • Zah juga menggunakan teknik hot n cold compression iaitu mengurut cik B yang bengkak dengan menggunakan tuala yang direndam air panas, tp bila seorang kawan Zah suggestkan gunakan cold compression, zah gunakan ais pek yang buat simpan susu tu dan urut perlahan-lahan
  • Zah juga memerah menggunakan tangan, urut di kawasan yang bengkak dan perah susu seperti biasa.
Kaedah yang zah buat selalu ni memang berhasil, cuma still berulang bila Zah out station, or mula kurangkan sesi pumping....so zah study lagi pasal ni dan menurut laman web www.kellymom.com , antara kaedah yang boleh digunakan untuk mengurangkan bengkak susu ataupun Blocked milk duct (juga dikenali sebagai plugged atau clogged milk duct) adalah dengan mengambil Lecithin.
 
Antara petikan yang zah boleh kongsikan adalah seperti berikut :-
 
Lecithin has been recommended to combat recurrent plugged ducts. The usual recommended dosage for recurrent plugged ducts is 3600-4800 mg lecithin per day, or 1 capsule (1200 milligram) 3-4 times per day. After a week or two with no blockage, mom can reduce the dosage by one capsule. If there is no blockage within another 2 weeks she can reduce it again by one. Mom may need to continue taking 1-2 capsules per day if stopping the lecithin leads to additional plugged ducts.

Lecithin is a very common food additive, and is found naturally in many other foods. There are no known contraindications to its use by breastfeeding mothers. 

The reason why lecithin may help resolve and prevent plugged ducts is not clear. Per Dr. Jack Newman, “It may do this by decreasing the viscosity (stickiness) of the milk by increasing the percentage of polyunsaturated fatty acids in the milk.” Lecithin is an emulsifier (used to keep fats/oils dispersed and in suspension): phospholipid molecules (such as lecithin) contain hydrophobic and hydrophilic elements; the hydrophobic portion has an affinity for fats and oils, and the hydrophilic portion has an affinity for water.
 

Pendapat Zah pula, ibu menyusu kalau nak ambil boleh juga....kalau Lecithin Shaklee ni 1 capsule mengandungi 518mg sebiji - kalau tengah bengkak susu boleh ambil sehingga 3600mg lebih kurang 6 biji lecithin sehari dan sekiranya sudah sihat, boleh ambil 1-2 biji sehari.

Zah sekarang memang ambil 6 biji sehari - dah hampir 4 bulan tak pernah lagi bengkak susu...alhamdulillah, penyusuan masih macam biasa even sekarang dah jarang tandem...memerah pun still macam biasa....btw ada sesetengah ibu yang ambil lecithin sahaja akan rasa cik B tak best sebab lemak yang tak patut akan dibakar oleh Lecithin, boleh team kan lecithin dengan alfafa...insyaAllah mahkota kita akan cantik dan best!
 
Btw, makan lecithin sahaja tanpa penyusuan yang efisien, tanpa memerah yang efisien pun tak leh ya....penyusuan susu ibu ni kena balance..

Harga pasaran Lecithin adalah RM52.00 dan Alfafa pula RM53.00.
Boleh dapatkan dengan Harga Ahli sekiranya kalian join ahli.

Bagaimana?
Kita sembang dalam waasap/telegram ya.

Love dari hati.
Izzah
019-4142469

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics