Tuesday, January 21, 2014

Setahun 2 Bulan : Penyusuan Susu Ibu Berjaya Sebab Suplement?

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.
Setahun 2 bulan lagi 6 hari.
Cepatnya masa berlalu..
pejam celik pejam celik
Qaireen Amani dah menyusu 14 bulan dengan bonda dia.
Alhamdulillah, rezeki Allah yang tersembunyi dan banyak hikmahnya.


Sudah 14 bulan, susu perahan kadang-kadang banyak
kadang-kadang ngam-ngam je...hihihi
tapi Zah masih setia memerah 3 kali di pejabat.
Hari jumaat selalunya Zah akan buat power pumping.
hujung minggu zah sebolehnya akan menyusukan amani sepuasnya.
maksudnya amani akan menyusu tanpa jadual
sat-sat dia menyusu
sat-sat dia buat bonda jadi stesyen minyak
ye..amani memang jenis nak bonda duduk dan rehat je
pantang nampak bonda berdiri buat kerja
nangis meraung-raung tau...
memang nam tumpu 100% je budak kecil tu...


Selalu, hujung minggu Zah akan perah 2 - 3 kali ikut keadaan. Sebab amani kekadang waktu siang dia memang kurang menyusu, banyak main....so masa tula zah akan perah. Tambah pula sekarang Zah minum ESP, memang nampakla beza susu tu....asyik banjir je....alhamdulilllah. Kalau antara alfafa dan ESP, zah perasan ESP yang nampak kesan cepat dengan Zah....hihihi syok juga bila tengok amani menyusu sampai terpancut-pancut susunya...kekadang ada juga dia tersedak...

Gaya amani menyusu masih sangat kuat waktu malam. Selalu jam 10 ke atas tu shift Zah bermulalah...emm dulu memangla penat, pagi nak g keje tu alahai....tak larat sangat...tp sejak hampir 2 bulan konsisten. Alhamdulillah, emosi lebih stabil sekarang.


Berbalik pada cerita, macam Zah, lepas 2 bulan konsisten dengan suplement. Susu perahan setiap hari masih sama, takdelah banyak sangat...kadang balik 30 oz, kadang 25oz...zah ok je dengan kuantiti susu tu...sebab pada Zah susu perahan yang banyak bukanlah tanda kejayaan sepanjang menyusukan anak ni.


Kejayaan seorang ibu adalah bila dia mampu bangun walaupun jatuh. Membuang penat lelah sepanjang menyusukan anak ketepi. Menyusukan anak tanpa henti walaupun lelah ditengah jalan..walaupun sakit yang menyeksakan...

Syukur pada Allah yang memudahkan journey Zah, InsyaAllah akan hantar susu perahan kali ketiga buat anak susuan Zah sebelum ibunya selamat melahirkan. Seronok dengar bila ibunya kata anak semakin berisi dengan susu ibu susuannya ni...alhamdulillah.

Zah memang makan suplement, Zah makan untuk tujuan kesihatan diri Zah. Bukanlah sebab susu Zah kurang atau sebagainya. Zah perasan, walaupun sesibuk mana Zah sekarang, tidur jam 1.00 pagi, bangun jam 5.30 pagi...tp zah masih segar bugar di pejabat. 2014 memang tahun yang sangat sibuk, Zah tetap letak 20 minit setiap 3 sesi untuk memerah. itu hak anak. 

Waktu rehat, Zah gunakan untuk memerah susu. Sambil buat kerja sambil perah susu tu dah biasa. Dah macam rutin dah...insyaAllah, kerja masih tip top. Menyusukan anak bukanlah alasan.

kakak dah berhenti menyusu 95% -kadang2 menyusu juga, tp adik pandai..bila nampak kakak menyusu..dialah orang yang paling cemburu...berebut nak susu jugak...alhamdulillah puas sangat menyusukan Aqilah Irdina, dah cukup dah nawaitu bonda...setiap anak akan menyusu 3 tahun..menampung mana-mana yang kurang.

Badan amani dah makin berisi sekarang, alhamdulillah....berkat bonda pulun menyusukan dia balik. 14 bulan dah bijak, dah pandai menari..hihihi pandai dah beberapa wording, tu menyusu sampai meleleh kat pipi...alhamdulillah...

kesimpulannya, makan suplement tidaklah menjanjikan susu yang melimpah ruah...setiap ibu yang bertanya dan membeli Zah memang akan maklumkan hal ini...insyaAllah selagi ibu mementingkan konsep asas penyusuan, susukan bayi kita sepenuh hati...dan memerah bila bayi tiada bersama..insyaAllah susu akan cukup...jangan risau...itu yang penting.




Jadi pengguna bijak dan jom bincang dengan SID anda :)

Lots Love Of Energy,
Izzah.
019-4142469
---------------------------------------------------------------------------------

Dengan setiap pembelian vitamin Shaklee dari saya, anda layak mendapat:
- Beli Shaklee pada Harga Istimewa
- Jadual Makan Vitamin

- Konsultasi Percuma Berterusan
- Jemputan ke group 'exclusive' di Facebook

- Peluang menjana side income bersama Shaklee

Hubungi : Izzah (wassap/sms/call)
+6019-4142469
izzahazfar@gmail.com


No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics