Friday, January 17, 2014

Perlukah Suplement Sepanjang Tempoh Menyusukan Anak?

Seorang ibu yang menyusukan anak menghasilkan secara purata 700 hingga 800 mililiter susu setiap hari yang mana mengandungi kira-kira 300 miligram kalsium untuk setiap liter. Penghasilan ini memerlukan pengeluaran tenaga tambahan sekurang-kurang 500 kalori sehari. Pemakanan yang seimbang penting bagi ibu yang menyusukan anak. Jadi secara kesimpulannya, perbezaan antara diet perempuan yang tidak menyusukan anak dan yang menyusukan anak adalah lebihan 500 kalori.


Asas Diet

Tingkatkan pengambilan air sehingga mencampai 2.5 hingga 3 liter air sehari. Tetapi jangan berlebihan. Terlalu banyak cecair juga boleh mengurangkan pengeluaran susu. Boleh kira kalori yang diperlukan sehari di sini : http://www.freedieting.com/tools/breastfeeding_calorie_calculator.htm

Pengiraan kalori yang  Zah perlukan sehari sehari :)


Dalam laman web : http://zakikhan.net menyatakan bahawa ibu menyusu banyak tergoda dengan benda manis. Tukarkan ke menu sihat. Boleh menggunakan cara mudah, 40 peratus karbohidrat, 40 peratus protein dan 20 peratus lemak yang baik. Seperti diet biasa, bahagikan kepada 6 hingga 8 menu sehari. Untuk penghasilan susu yang teratur, pemakanan pun perlu teratur. Vitamin yang benar-benar kurang dalam perempuan mengandung adalah vitamin B9 dan ada sesetengah mungkin B6. Selain itu, asid folik juga penting. Asid folik boleh ditemui dalam makanan seperti asparagus, kubis, jagung, bayam dan lain-lain. Ambil tambahan zink sekurang-kurang 15 hingga 20 miligram sehari. Zink boleh ditemui dalam makanan seperti telur, daging, gandum dan oat. Mengambil sehingga 1200 miligram kalsium sehari. Kalsium boleh didapati daripada produk susu, sayur-sayuran, almond, hazelnut.

Pendek kata, pelbagaikan diet pemakanan harian. Pengambilan suplement bukanlah bermakna anda hanya perlu makan suplement tanpa mengambil makanan sebenar.

Suplement hanya membantu menampung kekurangan nutrisi harian ibu. Ibu yang mengambil suplement tidak dijanjikan akan mendapat susu yang melimpah ruah. Tetapi insyaAllah ibu akan lebih sihat dan cergas sepanjang menyusukan anak.

Syarat susu cukup : Rajin-rajin susukan anak. Jangan buat jadual menyusu. Susukan sahaja bila dia nak. Jangan tengok jam....skin to skin antara ibu dan anak akan meransang hormon untuk menghasilkan susu. Lepas BF anak, perah jika perlu....InsyaAllah, bila kita konsisten akan terhasil susu yang cukup untuk anak tau! Percayalah.....

Set Kesihatan Optimum yang sesuai untuk seisi keluarga
Apa yang Zah boleh janjikan adalah, setiap pembelian set kesihatan optimum ini zah akan berikan tips-tips mudah semasa menyusukan, zah akan cadangkan waktu memerah semasa di pejabat, bila perlu buat stok perahan dan perkara-perkara berkaitan susu ibu. InsyaAllah, based pengalaman 5 tahun februari sebagi ibu yang pernah jadi EP dan DF mom's, insyaAllah Zah akan bantu anda sungguh2.

Makan suplement susu tak meriah? Jom kaji puncanya. Jangan salahkan suplement sahaja. Sebab sekali lagi Zah tegaskan bahawa, suplement bukan bagi banyak susu tp bagi ibu lebih sihat dan cergas!


Jadi pengguna bijak dan jom bincang dengan SID anda :)
Lots Love Of Energy,
Izzah.
019-4142469
--------------------------------------------------------------------------------------

Dengan setiap pembelian vitamin Shaklee dari saya, anda layak mendapat:
- Jadual Makan Vitamin

- Konsultasi Percuma Berterusan
- Jemputan ke group 'exclusive' di Facebook

- Peluang menjana side income bersama Shaklee

Hubungi : Izzah (wassap/sms/call)
+6019-4142469
izzahazfar@gmail.com

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics