Wednesday, January 22, 2014

Perlu ke Susu Melimpah Ruah?

Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha Penyayang.
Terima kasih Allah, nikmat menyusukan anak-anak memang nikmat paling bermakna dan penuh kebahagiaan buat diri ini.


Amani yang kuat menyusu. Gigipun dah banyak so bonda kena bertabah.
Sejak Zah jual Shaklee, Zah selalu study pasal marketing.
Maklumlah nak dapat customer hebatkan...hihihi
alhamdulillah, bulan kedua ni pun ada lagi rezeki Zah dan anak-anak

Berbalik kepada soalan tajuk kat atas..
Perlu ke susu melimpah ruah sampai banjir?
Pada Zah...cukuplah seadanya.
Dalam islamkan ajar kita sederhana
kita kena tahu buat apa susu nak banyak-banyak
apa tujuan
baby kita memang perlu susu banyak ke?


Zah cerita pengalaman Zah ye dengan Amani.

Dengan amani, Zah memang dah kurang memerah...sebab amani suka menyusu lama-lama, hujung minggu pun kalau dia tak menyusu sangat baru Zah perah...mungkin sebab faktor zah tandem nursing. Menyusukan anak kedua dan ketiga serentak...so aktiviti penyusuan Zah memang banyak secara terus sahaja berbanding dengan memerah susu menggunakan breastpump. Kalau memerah kat rumahpun guna manual BP je...bukan nak perah lama-lama...nak dapatkan cukup-cukup 5-10 oz je...
 

Masa awal-awal dulu, risau juga...yelah Zah perah susu tak banyakpun. Masa zaman Aqilah 3 kali perah 30 oz 15 minit je setiap sesi tau...pejam mata je...huhuhu tp dengan Amani ni...kadang-kadang kena perah 4 kali sehari untuk cukupkan 30 oz.

Mula-mula tu macam stress juga, tp bila tengok susu perahan yang penuh deep freezer sampai tak cukup tempat nak simpan...Zah rasa bermotivasi kembali.


Alhamdulillah, sekarang Zah dah ada anak susuan....so memangla susut banyak susu tu...tu pun minima 2 bulan sekali kena hantar susu. Kalau tak deep freezer penuh lagi.

Adakah sebab susu Zah perah setiap hari 15-20 oz sekali sesi? tak pun...Zah maintain dengan 30 oz sehari. 3-4 kali sesi memerah...amani pula hanya minum 10-15 oz sahaja....

Amani memang dari kecik suka menyusu terus dengan bonda. Jarangla bila zah ada dia zah oofer dengan susu botol. Amani pun pandai...sanggup dia tunggu bonda balik dari nyusu botol. Zah pernah tinggalkan amani dengan ayah dia 8-2 petang, amani just makan dan minum mcm biasa je..susu sebotol pun tak luak...

Kesimpulannya, Zah lebih suka kita semua ni sederhana. Jangan cari suplement sebab nak susu banyak. Zah sangat percaya, anda boleh berjaya menyusu kan anak dengan susu yang cukup tanpa suplement. Sebab tugas besar suplement bukanlah bagi anda susu banyak.

Tugas suplement adalah untuk bantu anda ibu menjadi lebih sihat. Kekal cergas. Tak rasa diri tu tak comel...hihihih maklumlah, bangun menyusu anak 2 3 kali malam hari, tido tak cukup, terkejar dengan tugasan di pejabat lagikan... Macam zah, nawaitu nak ambil suplement bukan sebab susu sikit. Tapi zah nak kekal cergas. Itu tujuan utama. Zah boleh menyusukan anak macam biasa ( Amani jenis menyusu kuat malam-malam), dan bangun pagi macam tido dah lena sangat. Padahal tido kualiti zah hanya 2-3 jam sehari yang betul2 lena.


Set Vitamin Ibu Menyusu bukanlah menjanjikan anda akan ada susu yang melimpah ruah. Itu yang Zah cakap kepada sesiapa sahaja yang bertanya mengenai set ini. Tetapi Zah boleh kata, anda kalau ambil set ini akan menambah baik kesihatan badan. Di samping makan makanan semulajadi anda hanya menambah mana-mana nutrisi yang kurang.

Vitamin asas seperti vitalea, vita c dan b complex adalah antara vitamin yang bantu ibu kekal cergas sepanjang hari. Manakala ESP pula boleh menggantikan makanan yang tidak berkhasiat bila ibu menyusu rasa lapar selepas menyusukan mahupun selepas memerah. Ostematrix pula adalah pil kalsium yang akan menampung kekurangan kalsium dalam tubuh ibu. Alfafa pula adalah Milk Boster yang memang sesuai untuk ibu menyusu. Namun sebenarnya Alfafa boleh membantu ibu yang mahu cergas semula selepas bersalin kerana alfafa juga adalah jamu moden yang sesuai dengan keperluan kita.

InsyaAllah, dengan setiap pembelian Set Vitamin Ibu Menyusu / Set Nutrisi Optimum ini akan mendapat sokongan dan bimbingan semasa menyusukan. Jika anda membeli dari Zah, insyaAllah anda akan dibantu sepenuhnya. Based pengalaman menjadi ibu juga menghadiri beberapa kursus laktasi. Zah yakin Zah mampu bantu anda. InsyaAllah. yang penting diri sendiri dulu kena berusaha gali ilmu untuk menyusukan anak.



Jadi pengguna bijak dan jom bincang dengan SID anda :)

Lots Love Of Energy,
Izzah.
019-4142469
---------------------------------------------------------------------------------

Dengan setiap pembelian vitamin Shaklee dari saya, anda layak mendapat:
- Beli Shaklee pada Harga Istimewa
- Jadual Makan Vitamin

- Konsultasi Percuma Berterusan
- Jemputan ke group 'exclusive' di Facebook

- Peluang menjana side income bersama Shaklee

Hubungi : Izzah (wassap/sms/call)
+6019-4142469
izzahazfar@gmail.com

No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics