Wednesday, January 08, 2014

Letih Lemah Lesu Lapar Sampai Bila?

Bismillahirrohmanirrohim.


Sampai bilakan?

Zah sebenarnya dah lalui benda ni since 2011 - lepas lahirkan aqilah..zah memang mula mencari apa yang boleh mengurangkan kelesuan, kelemahan dan keletihan ibu beranak kecil.

Tapi mencari, jumpa dan tidak konsisten...tidak ke mana...lepas tu berada dalam 'comfort zone', susu Aqilah takde masalah, tiap kali pump memang dapat banyak...buat Zah rasa...oklah,penat semua ni takde hal punya...janji susu aku cukup...masa tu fikirkan anak-anak je. tak fikir diri sendiri.

Masa mengandung Amani, Zah sibuk dengan kerja. Memang gigih bekerja sampai 40 weeks. Sibuk ke hulu ke hilir. Bila kerja, memang letih penat bagaikan...badan mula tak selesa...Amani lahir, Zah cari vitamin kat farmasi. Sebab rasa gigi yang sakit sebab kurang kalsium tu...makin menjadi-menjadi. Konsisten makan 2 bulan juga multivitamin kat farmasi. Lepas tu stop.

Bulan 5, opah Akmal dan Aqilah belikan vitamin kat anak-anak. Bonda mereka join sekali. Makan multivitamin untuk lactating mom's....lepas tu botol pecah...hahaha...bila botol pecah..stop makan....lepas tu sakit gigi zah makin menjadi-jadi.

Jumpa doktor gigi, dah buat xtray, memang gigi tak berlubang...doctor suggest cabut. Tapi dengan cara pembedahan..bukan cabut biasa...aduududu...penakut. Then dia bagi ubat tahan sakit. Hilang sakit gigi....pastu lupa dah...

Sampaila satu masa merancang nak preggy, so memang dah hendap vitamin daripada shaklee. Zah memang bercita-cita dan preggy lagi tahun ni :) - so, mulala consume suplement pada disember 2013 yang lalu. Alhamdulillah, rupanya bila badan kita ni ditampung kekurangannya dengan pengambilan suplement, badan akan jadi lebih kuat dan sihat!

Zah yang suka tidur bila on the way g keje ( husband drive keta) or masa balik kerja dah tak tidur lagi. Zah boleh borak ngan husband...sebab masa tu je ada nak borak..balik umah anak-anak pula...Zah yang ada masalah sembelit. Alhamdulillah dah ok dah...takde masalah pembuangan dah...malah sakit gigi yang melanda tu...macam dah ok je...hihihi syukur sangat.

Letih?Lesu?Malas?Moody masa nak g keje pun dah takde...allhuakbar....kena konsisten...bila kita konsisten insyaAllah hidup lebih baik. Alhamdulillah, so pada pembaca - even anda takde masalah kesihatan. Mungkin boleh cuba ambil set basic - yang mana set basic ini boleh diambil oleh anda dan pasangan. Bila kita sihat, pasangan sihat, hidup lebih bermakna dan bahagia. InsyaAllah.

Salam Kasih,
Izzah
SID  1085702
019-4142469


No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics