Thursday, January 16, 2014

Keburukan Alfafa : Estrogen : Wanita : Hormon

Makanan kaya dengan estrogen : Sumber http://www.stylecraze.com

Mula-mula kena tahu apa itu estrogen? Senang cerita Estrogen adalah dianggap sebagai hormon wanita , dan terdapat dalam jumlah yang kecil pada lelaki. Estrogen memainkan peranan penting dalam mengawal kitaran haid dan reproduktif dan sangat penting dalam menjaga jantung, saluran darah , tulang, otot , kulit dan rambut yang sihat. Wanita yang memiliki tahap rendah estrogen kerana menopause dan sebab-sebab lain sering menghadapi kesan kesihatan yang buruk . Makan makanan estrogen -meningkatkan boleh membantu mencegah atau mengurangkan gejala-gejala ini .
 

Terdapat hormon semulajadi dari tumbuhan yang bila kita makan akan membantu menambah hormon ini.Makanlah secara sederhana sayur-sayuran, buah-buahan, kacang, produk tenusu , bijirin dan produk soya.  

Hormon estrogen dapat membantu mengekalkan kesihatan dan mengurangkan gejala-gejala menopaus seperti hot flashes , kulit kering dan tulang kehilangan ketumpatan. Universiti Minnesota mencatatkan bahawa makanan yang membantu rangsangan estrogen secara semula jadi termasuk epal, alfalfa , barli, roti , bit , ceri , kacang kuda , lobak merah, saderi , timun , tarikh, Adas , oat , buah zaitun dan minyak zaitun , betik , kacang , plum , delima , kentang , kacang , perkelahian , beras , tomato , gandum dan keladi . Benih seperti biji bijan , flaxseed dan biji bunga matahari juga membantu untuk meningkatkan tahap hormon ini di dalam badan. ( Sumber : http://healthyeating.sfgate.com)

Manakala dari laman http://www.stylecraze.com telah menyenaraikan 10 makanan yang tinggi kandungan estrogen iaitu :-

  1. Flax seed
  2. tofu
  3. soy beans
  4. soy yogurt
  5. seame seeds
  6. multi grain breads
  7. soymilk
  8. hummus
  9. garlic
  10. apricot kering, prune dan kurma.Kesimpulannya, Zah sangat menyarankan agar anda mengambil apa sahaja makanan secara sederhana. Janganlah ambil secara berlebihan. Untuk pengambilan Alfafa, adalah disarankan mengambil maksimum 10 biji sehari sahaja. Jika anda mengambil pil perancang dan takut alfafa ini menggangu perancang keluarga anda, kenali tubuh kita. Waktu subur wanita selalunya akan sedar bila akan berlaku. Boleh baca di link ini untuk mengenali waktu subur kita. http://keindahanpengalaman.blogspot.com.

Dan perlu tahu bahawa amalan perancang keluarga seperti mengambil pil peracang tidaklah akan 100% berkesan. Tahu tubuh, konsisten waktu pengambilan dan ketahui waktu subur anda.
Pengambilan Alfafa adalah selamat jika anda tidak tergolong dari pesakit yang memiliki penyakit “Auto-immune diseases” seperti multiple sclerosis (MS), lupus (systemic lupus erythematosus, SLE), rheumatoid arthritis (RA). Boleh baca lanjut di link ini mengenai alfafa - http://www.nlm.nih.gov

The best word is - sederhana, sudah ramai yang mengambil alfafa dengan kuantiti yang dibenarkan. Sudah ramai yang sembuh dari keputihan, mengeratkan hubungan suami isteri, gastrik tiada, sudah mula kempis perut, berat badan turun....Alfafa shaklee bukan baru. Bukan produk yang baru keluar kilang.

Jadi pengguna bijak dan bincang dengan SID anda :)

Lots Love Of Energy,

Izzah.
019-4142469

--------------------------------------------------------------------------------------


Dengan setiap pembelian vitamin Shaklee dari saya, anda layak mendapat:
- Beli Shaklee pada Harga Istimewa
- Jadual Makan Vitamin

- Konsultasi Percuma Berterusan
- Jemputan ke group 'exclusive' di Facebook

- Peluang menjana side income bersama Shaklee

Hubungi : Izzah (wassap/sms/call)
+6019-4142469
izzahazfar@gmail.com

 


No comments:

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics