Friday, November 08, 2013

Part 1 : Honeymoon di Kota Kinabalu, Sabah.

Alhamdulillah, Zah rasa anak-anaklah yang buat rezeki kami sentiasa cukup. Syukur.

Last week sebenarnya Zah dan family dapat naik belon sekali lagi - kami semua ke Kota Kinabalu, Sabah....tiket dah free jadinya Zah kena fikirkan tempat menginap dan juga kereta sewa untuk memudahkan bergerak dengan anak-anak kat sana. Tak nak susahkan family even sebenarnya boleh je nak minta tolong merekakan.

Kami gerak dari Penang pada Jumaat pagi, flight jam 10.45 dari Penang ke KLIA, pastu kul 12.40 ke Kota Kinabalu. Naik MAS kali ni mudah sikit perjalanannya..dan yang penting selesa serta layanan yang diterima lebih baik....hihihi berbaloila tiket yang dibayar dekat RM10K tau...tapi duit gomen bukan duit zah :p

Zah cakap dekat husband - balik sabah kali ni nak makan puas-puas. Sebab masa g National Lactation Conference ritu makankan terbatas..tak berjalan sangat...hihihi dia anggukkan sahaja...janji wife dia suka hati dahla...

Actualy, amani sangatlah 'ringan' budaknya. memang lenguh if berdukung tanpa bantuan babywearing gadjet ni. Zah dan suami mula-mula berkira-kira nak bawa stroller, tp last minit tak jadi sebab stroller berhabuk...syukur ada buckle tie ni..memang mudahlah nak handle abang long, kak ngah dan kak lang amani...hihihi



anak-anak memang super exited, kami dah lama tak berjalankan...naik flight lagilah..budak-budak pula jenis dah reti nak bercakap...memang mcam-macam pertanyaan depa leh tanya..sedia jawapan jelah...terasa sangat anak-anak dah besar sebab last kitorang terbang ritu aqilah baby lg, pastu amanipun masih dalam perut...



kitorangkan naik MAS, so sementara tunggu masuk balai berlepas, g sarapan pagi je dulu dengan anak-anak...ramai yang ada, belakang tu minah indon..kemain bergaya nak balik kampung...hihihihi

dan budak kecik ni makan scramble egg - nak setahun kan..jadi zah sedang perkenalkan dia dengan telur, takut elergic pula..alhamdulillah dia ok...masa ni mulut mengunyah je lah...

oh ye, amani memang dah pandai jalan..tp biasa jalankan tak pakai kasut, zah baru belikan dia kasut tu...takut giler dia dengan kasut kat kaki...hari 1st siap nangis minta buka...hihihi tp praktis make perfectkan...elok rasi dengan kasut lagi jauh langkah amani..pecah peluh ayah ngan bonda kejar.


makan kenyang2 ye kak lang amani...nanti ats flight tidoq lena2 tau!

amani dengan abang long memang kamcing! suka sakat abang...

abang pula dah nampak sangat besar sekarang....cepat betul masa berlalu.


dia dah pandai bergaya..pastu pasrah je bila adik buli...

kak ngah pula dah nampak macam anak darakan? tp ada satu rahsia..hihihi dia masih menyusu...hahahha


buah hati bonda dan ayah!

mama dan kak ngah.

mama dan abang long

cinta hati saya. dah nak masuk 7 tahun usia perkahwinan...anak-anakpun dah besaq.

suka gambar ni. nak print buat kenangan.


anak-anak dah besar jadinya masing-masing dapat tempat duduk sendiri.

flight MAS dari Penang-KLIA canggih dan layanan superb. siap bg bantal dan selimut baru. Selimut lawa kot warna purple...ikut hati nak amik satu je...hihihi masa ni mama dok tepi, tapi dari KLIA ke KK, mama dok tengah-tengah senang nak BF amani....


Mama, Akmal, Aqilah dan Amani
 
dalam flight ni makanan BRAHIM kot yang sediakan, tak la sedap mana...rasanya tahun lepas balik ada makanan berat,coklat,buah dan air mineral ada opsyen just juga. Kali ni takde dah buah dan coklat..depa gantikan dengan kek je...makanan so-so, sebab perut lapaq..habis kot.

Berjalan dengan anak-anak kecil ni kunci dia sabar dan mak pak kena alert dengan depa. Depakan jenis laju je...so jangan lalai tambah bila anak nak jalan.

Memandangkan Akmal dan Aqilah dah diaperless, Zah pastikan mereka dah buang apa yang patut sebelum naik flight. Kalau amani pula, Zah pastikan diapun diapers berganti, supaya dia selesa. Kalau boleh bagi dia main puas-puas supaya bila terbang dia lena.

Alhamdulillah, perjalanan selamat, selesa sepanjang pergi dan balik.

Banyak gambar kat husband, nanti zah update lagi.
Kami macam biasa akan sewa dengan Hertz,
Cuma kali ni sebab memang nak berjalan je..zah kononnya sewa hotel yang murah.
Tapi servis dia biasa-biasa je lah..bolehla nak tidoq.
Cuma ada hidden sikit bila tanya bab parking.
Bila zah tanya parking macamana dia kata akan ada rebart.
Zah ngan suami pun oklah, sewalah 3 malam 4 hari kat situ, 
kadar parking untuk 3 malam RM12-RM15 sehari
tapi sebab kitorang jenis lepas jalan-jalan balik mandi dan rehat dulu
so ada juga kena dalam RM2-RM6 sehari..
Jumlah bayaran parking ada la dalam RM60.00
tapi rebart yang depa bg just RM5.00 sehari tau.
so stay 3 malam just tolak RM15.00..
rasa macam tertipu juga, tp no worriesla, maybe ada rezeki lain...hihihih

oklah, entry dah panjang...nanti zah share lagi.

4 comments:

Aishah Megahasz said...

Kak Aishah belum pernah sampai Sabah. Ok, nak baca next entry nak tengok tempat2 best dekat Sabah :D

Ibu Dilah said...

salam sis.. bestnye gi honeymoon ngan anak2 kat KK.. mmg betul, kalo bawa anak2 kecik g travel mmg kena banyak bersabar kan melayan kerenah anak2..

Aty_Fared said...

Comel nye anak2..:)

syamim mizwar said...

best sangat kan travel bawak anak2 ?> hehehe

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics