Thursday, May 09, 2013

Review : Pati Delima Gulsan


Antara Khasiat Buah Delima ialah:
  • Menguatkan daya tahan tubuh untuk melawan serangan penyakit
  • Melawan penyakit gout
  • Mengurangkan batuk dan menghilangkan kahak
  • Merawat ‘sinus’
  • Mengatasi masalah kekeringan vagina wanita secara semulajadi
  • Meningkatkan tenaga
  • Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar
  • Kandungan antioksidan (Polifenol) dan vitamin C yang tinggi mampu melindungi sel-sel tubuh kita daripada rosak dan boleh meredakan ketegangan urat saraf
  • Menguatkan sistem penghadaman, membersihkan usus dan mengeluarkan keracunan badan
  • Menurunkan paras glukosa dalam darah, membantu pesakit kencing manis
  • Mengatasi masalah penyakit buasir
  • Menghapuskan kahak dan meredakan batuk
  • Mencegah berlakunya serangan angin ahmar bagi golongan warga tua
  • Mengatasi penyakit anemia dengan membekalkan zat besi yang secukupnya
  • Menormalkan fungsi hati
  • Menstabilkan peredaran darah
  • Merawat cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi
  • Mencuci darah kotor
  • Antioksida yang tinggi
  • Menstabilkan paras kolesterol
  • Mencegah penyakit jantung
  • Menurunkan tekanan darah tinggi
  • Mencegah penyakit barah
  • Merangsang tenaga batin
Review :
 
Zah mula amalkan kalau tak silap selepas pantang kelahiran Amani. Benda pertama yang Zah sangat perasan ialah badan rasa segar sangat bila minum pati delima ni. Tambah bila ada anak kecil, pastu ada pula dua lagi anak dan bapak eh yang kena jaga..dan tidur yang pastinya tidak selena orang bujang buat Zah rasa sedikit kepala berat bila nak bangun pagi...

Bila kepala berat, atas kening Zah akan rasa sangat sakit....selalunya bila Zah makan 2 sudu awal pagi..insyaAllah kuatlah sampai ke malam....kalau betul-betul tak larat baru Zah tambah lagi 2-3 sudu masa petang...

Selain itu, salah satu kebaikan pati delima ni, dia melancarkan susu...sebabnya, bila badan penat..tambah lagi macam zah yan g kerja dan balik penat ni...kalau tak minum pati delima, susu tu lambat nak LDR, tapi kalau minum pati delima ni..insyaAllah...lancar je susu tu...Alhamdulillah.

Sekarang dah botol ketiga - tak mahalpun harganya..baru RM18-20 ikut kat mana kita beli..kekadang ada boleh dapat murah lagi..ikut nasiblah...tapi banyak-banyak yang zah minum, pati  delima ni yang memang nampak sangat berkesan.

Oh ye, Zah juga tak ada masalah sukar nak buang air..alhamdulillah, tak risau nak sembelit bagai...Zah masa preggy amani ada masalah ni...tp alhamdulillah, lepas amal...alhamdulillah ok je membuangnya...hihihi

Apa lagi yek...yang lain-lain maybe Zah tak perasan sangat..tp Alhamdulillah... yang penting badan segar...menyusu lancar...badan pun rasa ringan..oh ye..kekadang suamipun minum juga..hihihi dia kata tonik bagi badan kuat :p..
 
Delima ni bagus sebab amalan Rasullullah...makanan sunnah, minum sambil niat ikut Nabi dan untuk kesihatan kita..insyaAllah..
 
Anda bagaimana? Apa amalan seharian?


6 comments:

~aYu~ said...

betul.. ayu biler minum ni start dari preggy 4 bulan. apa yg perasan hb ayu naik tak macam preggy anak2 lepas asyik rendah je. pastu buang air besar pun ok kalau x preggy sebelum ni puyela susah. gusi pun kurg berdarah je. mmg bagus pati delima ni.

~farah~ said...

bt masa ni amalan adalah :
1.habatus sauda
2.green tea
3.chia seeds
4.gamat anugerah
5.multivitamin (makan anak punye hihi)

tp tak semua makan sekaligus. selang2 ikut dan. jenuh nk makan semua hehe.

tringin gak try delima ni, belum beli lagi :)

~najwa~ said...

Saya pun amik ni setiap pagi sebelum gi kerja. Rasa meloya setiap pagi dah xde sejak amalkan benda ni.

Ada survey juga harganya, yg online rm16, tp kalau include post jd rm20 juga. Kat sg ptani rm18, giant bayan baru rm20. Hehe

Nur Aini said...

Kat Opis jual rm15

Emmy said...

Bagus zah buatkan review ni =D. Nanti boleh la Emmy try =D

AINUN FAIZUNg said...

Nk review jgk la..sblm ni mmg penah mnm tp xperasan keberkesannya sb dlu lps lahir ank ptama..saya kuat bpntg wlpon dh hbs pntg.so bdn ni mmg xde lemah2 ker msk angin ker bdn berat ker mmg xder..bila msk ank ke2 rs mls nk pntg lama2..slps 100 pntg..trs mkn cm biasa..dh xkuat bpntg cm ank ptama dlu..yg plg xpntg mnmn berais..yg ni mula2 xpela..kalo dh msk sethn lbh bdn pon rs berat..ok..citanya bru pg td sy mnm jus delima ni 2sudu plastik..bdn trs rs ringan..tp kncg mmg lawas..sape2 yg kuat mnm air cm saye mmg asik msk toilet jer..tu jer bru rs..hehehe..

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics