Tuesday, May 07, 2013

Milk Boster Saya

Orang selalu tanya Zah,
Apa yang zah makan
nak bg susu tu maintain.
dan selalunya jawapan zah
bukanlah faktor makan semata-mata
lebih kepada mind set dan juga sejauh mana kita amalkan 
konsep minta dan tawarkan dalam penyusuan :)

hari ni Zah share makanan dan minuman zah kat office.

Kalau perut lapar, biskut ni jadi penyelamat masa kat office.

Minuman harian saya di pejabat. Oat dan Red dates longan

semestinya milk boster paling mujarab. Aqilah dan Amani.

Tips pemakanan ibu menyusu :

  • Kurangkan atau elakkan kafien :) - kopi, teh, coklat semuanya ada kafien..boleh ambil tapi jangan berlebihan.
  • Zah gantikan dengan horlicks, oat dan air buah-buahan.
  • Makanlah apa sahaja makanan yang buat ibu selesa dan gembira. 
  • Ibu yang selesa perutnya, selesa jiwanya akan selesa semasa memerah susu untuk anak. hihi percaya tak?
  • Orang tanya saya ada makanan yang perlu pantang tak?
  • Zah sejujurnya akan jawap - terpulang pada penerimaan anak dan ibu itu sendiri. Adakalanya, ibu ok tp baby tak boleh.
  • Macam amani, dulu dia tak boleh terima bila Zah minum air lemon. tapi sekarang zah tengok amani ok je..masa dengan aqilah semua benda zah makan :).
  • Makan makanan sihat dan seimbang. Ibu yang sihat akan hasilkan susu yang sihat untuk anaknya :)
  • Diet? - tahukah anda dengan menyusukan anak kita boleh bakar 500 kalori..hihihi so apa lagi? moh menyusu anak-anak..

Salam Kasih,
Izzah

~ masih bercuti....mengulit anak-anak adalah seronok sangat.~    

1 comment:

~najwa~ said...

Owh..baru 1st time tgk ada 3 in 1 red dates dgn longan.... nanti waktu berpntang bolela cari juga :)

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics