Wednesday, May 22, 2013

Home Sweet Home : Pengalaman Cuci Rumah Baru

Satu je yang dapat digambarkan PENAT.

tapi pengalaman yang sangat menyeronokkan dan keterujaan tu Allah je yang tahu.

hihihi dengan ada baby lagi, baby jaga je kena kendong,

nak letak bawah takleh sebab lantai kotor, jadi seharian juga dukung amani

kecuali masa amani tido.

Yang banyak buat kerja adalah En. Suami tersayang tulah.

masa hari dapat kunci grill dari kontraktor. - perasaan? seronok..hihihih
orang lelaki la yang sibuk benda teknikal ni...
orang perempuan macam bonda, aqilah dan amani
sibuk dengan deco2 je la ye...

Alhamdulillah,
kitorang dapat kunci rumah pertama ni 
masa ulangtahun perkahwinan ke 6 februari lepas.
bila tanya hubby nak bagi hadiah apa kat Zah.
dia bagi surat..hihihi
tapi sebab kelewatan dari pemaju baiki beberapa kerosakan kecil
dan pemasangan paip air yang sangat lambat
sampai suami terpaksa bagi surat nak buat sendiri
dan segala kos pemaju perlu tanggung
makanya..kerja-kerja pemasangan lampu, grill dan lain-lain
sedikit terlewat.
kiranya dekat dua bulan jugalah baru semua selesai.
sekarang depa dok hutang dengan husband duit lagi.
emm tunggulah husband bagi surat saman kot baru dapat :p
ok back to story.

Oleh sebab rumah ni kami tak berniat nak duduk,
takde kerja-kerja ubahsuai yang akan dibuat.
just pasang grill, pasang lampu, kipas dan juga air sahaja.
semuanya selesai sebelum pilihanraya hari tu.

makanya, minggu lepas kitorang berniat nak cuci rumah.
suami pun ajak anak-anak untuk sama-sama
belajar cara cuci rumah yang betul :)

Lega sebab Amani dah baik dari demam campak - bangun awal dan gerak ke rumah baru :)


Risau juga demam campak amani tu buat dia meragam ke apa ke..
takut dia tak biasa dengan persekitaran baru.

tapi elok je sampai rumah baru, bonda bag  mandi...masuk buai...dan-dan dia lena....

orang yang paling sibuk tolong bonda dan ayah cuci rumah adalah abang long raziq akmal dan kak ngah irdina.
sekejap cuci bilik, sekejap cuci ruang tamu
sekejap kedapur..hahahaha dorangpun seronok sebab pertama kali dalam hidup buat benda ni :)

Qaireen Amani pula - lepas dah puas tido....bonda dan ayah tak siap lagi cuci rumah.
jadinya..kerjanya kena kendong jelah..diapun seronok..sebab sat-sat bonda boleh dukung dan susukan serta merta.
cuma untuk budak yang dah sedikit aktif yang dah pandai nak menjulur, merangkak ni..
kekadang dia protes juga..hihihi
bila protes, bonda susukan dan masuk buai balik....:)


anak-anak yang kepenatan cuci rumah,
kitorang dah luch sebelum mula kerja...
rasanya masa ni dalam jam 3-4 petang...makan roti canai depan pintu dengan baju basah..hahahha
lapaq sangatlah tu....
Aqilah dan akmal entah berapa kali jatuh, licin...tp bila hilang sakit...
main air balik..sampai kecut tangan kaki
dan bila dah tak larat sangat mereka serndiri yang minta nak mandi.
tukar baju semua...
masuk bili yang dah kering dan tido :)

semua pakat dah penat, akmal memang letih sangat..
aqilahpun...hihihi sibuk nak susu mama
adik..lepas dapat guling-guling ngan abang...baru sambung tido.
adik hari tu..tido 3 kali kat rumah baru..
senang tido mean rumah ok :)
alhamdulillah.

malamnya, lepas selesai semua..
zah ajak En. Husband makan sebelum balik umah lama.
tanya akmal nak makan apa
dia kata nak sate.
so kitorang g makan satey,
semua pakat takom nasi...
order sate, nasi impit dan otak-otak.
air pun sorang secawan..hihihi

Suami adalah yang paling penat,
kesian dia....hihi sakit pinggang katanya
Zah pula sakit kaki...kecut kena air lama kot.
anak-anakpun penat...
elok je lepas makan...balik umah semua tido awal...
termasuklah amani.

Hari kedua - ahad tu..kononnya
suami nak cabut rumput kat tanah depan dan belakang..
tapi lepas makan nasi bungkus...
anak-anak mandi...
semua pakat tido...
bentang toto je pun..hahahaha
sebab rumah baru kot
taman baru
so tak bising
dari ayah, mama, akmal, aqilah dan amani
pakat tido dari zuhur sampai petang hari...
memang puaslah...
takde buat apa-apa hari tu..hihihi
semua sakit badan.
nasib rumah kecil..
kalau besar
tak taulah camner.
apapun
Alhamdulillah.

~ insyaAllah next step : masuk perabot untuk penyewa pula ~



1 comment:

mama ila said...

haah..betul tu..bab2 cuci rumah nie..memang penat sebab cuci semua tempat....hehe...amani sangat comel okey...bambam sangat!!!!

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics