Wednesday, April 10, 2013

Breastfeeding : Susu cair tidak berkhasiat?

Susu ibu ni memang super duper ajaib :p
Boleh terhasil ikut cuaca.
ikut suhu badan ibu.

Ingat lagi last month masa zah kena demam panas tahap gaban.
memang susu langsung takde lemak
cair...hijau je...but no worries mommy.
masih baik, penuh antibodi. 
sebab mak yang sakit, akan bina antibody dan salurkan kepada baby kita
so sakitpun teruskanlah menyusu
jadi takdelah masalah susu kurang bila demam
tak larat?
baring bersama bayi anda, bayi tidur kita tidur.
yang penting pastikan badan tu cukup air.
tak lalu makan, tp minum air masak secukupnya.




ni koleksi zah,
susu yang belah kiri tu 
Foremilk - lebih cair sebab susu awal, sikit je lemak kat atas tu
sebelah kanan pula susu yang lebih pekat iaitu Hind-milk

Foremilk - berguna untuk hilangkan dahaga bayi
Hind milk pula berguna untuk mengenyangkan baby dan tumbesaran 
baby kita tu.
Susu kan baby sehingga baby terlena untuk pastikan dia
 dapat dua-dua jenis susu ni ya :)

Tips yang zah nak kongsi hari ni untuk bekalkan anak dengan susu perahan adalah : bila pump susu, campurkan kedua-dua susu perahan yang cair dan pekat, jadi anak akan dapat dua-dua tu, takdelah bila kita bekalkan dia dengan susu yang hy ada salah satu jenis shj.

Contoh macam gambar kat atas, zah akan bg separuh hind milk dan separuh foremilk...so, anak akan dapat dua-dua...
menyusu guna kaedah lain macam nilah..
kita kena praktikal sikit.
beza bila anak menyusu dengan kita,
ibu hanya perlukan bayi menyusu sepuasnya pada satu-satu payudara sahaja..
jangan sat2 tukar sebelah, sat2 tukar sebelah..

oh ye kalau baby popo warna hijau, dan ibu tak makan benda2 yg berwarna sedemikina, mean baby kita hanya minum susu yg cair tu ye :)
so nak baby debam..pastikan dia minum kedua2 ni.

Qaireen Amani : 133 Hari dan semakin kuat menyusu susu bonda.


NOTE:

7 comments:

JaSSNaNi said...

well done.. hari ke 133 dah ye.. saya hari ni hari ke 99... esok genap 100.. :D hehehe.. tapi hari tu gi spital bby fiyya kurang zat besi.. di nasihat kan utk amik lebih susu formula sbb tinggi kandungan zat besi.. ape pun semoga ujian darah baby fiyya nanti tak de tanda2 kena tambah darah la hendaknya..

E-sihat.com said...

Breastfeed milk always the best for your baby =)
Tips tingkatkan susu ibu

GreenJade said...

thx sis for this tips utk ibu 1 anak yg still teraba2 ni..hehe

patut lah kdg2 baby i popo kaler hijau..now tau lah kenapa. :)

izzah azfar said...

jasnnani : mak makan benda lebih berkhasiat, susukan anak sewajarnya.

plz say no to fm...susu ibu lebih banyak khasiat dr fm...minta pandangan doktor lain jika ibu dinasihatkan untuk tambah fm gegara zat besi tak cukup.

ibu kena sihat, susukan anak dengan susu yang mmg tak boleh diakui kebaikan dia..susu yang Allah bagi.

let say, anak ada masal, tak leh terima susu lembu misalnya,bukanlah ia akan beri kesan kepada anak :)

minta pendapat doktor kedua.
kalau doktor nak juga bg anak susu fm. abaikan. ibu kena kuat untuk ini.

izzah azfar said...

green jade : baca mana yang bermanfaat ya!

selamat menyusukan anak.

ISMA ILYA AHMAD PUAD said...

suka jengah sini, kutip info.. preparation, bulan depan nikah InsyaAllah.. moga semua ibu-ibu bertabah dan kuat semangat BF baby masing-masing ye..

Amanah Allah tu kan.. InsyaAllah :)

wan nurul hezrina abd halim said...

insyaallah...go mummy go..

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics