Wednesday, January 16, 2013

Cloth Diaper : Perlukah menyediakan New Born CD?


Alhamdulillah, lebih kurang sebulan zah fully memakaikan Qaireen Amani anak ketiga ni ni cloth diaper. Yang bagusnya, Qaireen Amani jenis kulit tidak sensitif...boleh pakai semua jenis CD yang dia ada tanpa alahan seperti ruam. Masa Aqilah dulu, dia kurang sesuai pakai grovia...nasib baik adik dia ok..lega bonda :) 

Ok, hari ni nak kongsikan dua jenis Cloth Diaper yang Qaireen Amani pakai setakat ini. Iaitu Grovia New born dan juga Happy Bum.


Untuk Grovia New Born seperti diatas tu,
Harga pasaran adalah RM50.00 seketul.
Untuk yang printed kain jenis material adalah bamboo
manakala untuk plian material jenis cotton.

Saiz dia memang sangatla kecil sebesar tapak tangan
comel je...kalau baby tu lahir dalam 2.5 - 3 kg memang sesuai
insyaAllah boleh pakai lama tapi kalau baby yang lahir macam Qaireen Amani ni
Zah macam tak berapa sarankan untuk anda beli sebab saiznya terlalu kecil. 


Qaireen Amani baru berat 4.5 kg masa sebulan hari tu dan dah ketat dekat peha dan pinggang..pakai button last dah...memang dia jahit getah kat pinggan dan peha..tp keras sikit...jadinya memang kecil..comfirm tak pakai lama...skrg pun tak berapa nak muat dah.

selain itu, memang bukan untuk heavy water terutama yang kuat menyusu masa Qaireen Amani...sebabnya cepat benor bocor...paling lama dua jam...kekadang sejam lebih dah bocor dah....rasanya cukup 2 bulan memang tak muat dah..so simpan je lah buat pekasam..eh buat anak seterusnya :)

 

 Manakala untuk happy bum ni..zah lupa beli berapa..kalau tak silap dalam RM25++
pun saiz sekecil tapak tangan...beza dengan gorvia tu memang jauhlah dari segi kualiti..tp boleh je pakai...sebab jenis kecil ni memang pakai sat sangatlah..


Happy Bum antar CD awal yang Qaireen Amani pakai...tapi lately, sejak CD ni tak mampu menampung air kencing Amani..zah dah jarang pakai..lagipun dah ketat dah...yang ni memang tak muat..grovia tu boleh lagi la..nak gagahkan diri...:)

Sekarang, Qaireen Amani banyak pakai CD kak ngah dia yang lama-lama je...

Kalau orang tanya saya pasal CD ni,
nak beli yang mcm mana...nak kena yang mahal ke.or nak kena yang murah?

Zah sukakan pada CD yang biasa-biasa tapi bila dipakai puas hati berbanding cd yang mahal dan kualitinya sama sahaja.
Memang bila tengok cd ni boleh addicted..tp kembali kepada nawaitu asal nak jimat...so kawallah nafsu tu..huhuhu..lagipun koleksi cd skrg sangatlah banyak...

kesimpulan : zah rasa mcm tak perlu je cd new born...kalau nak juga beli cover dan pakaikan dengan prefold / lampin tradisional...
 

2 comments:

eray said...

insyaallah anak ketiga nanti nak guna CD nie...go for natural, natural parenting

http://welovesusuibu.blogspot.com/2010/06/makanan-yang-menambah-mengurangkan-susu.html

Anonymous said...

salam..saya baru jumpa blog kak zah ni,nway saya tgl dkt pmtg pauh je.nak tny cd slalu beli o9 atau kat kedai bb?anak 1st dulu saya dh ajar dia pkai cd tp waktu mlm je,now tgh peknen 2nd bb igt nk tmbh lg cd.boleh suggest x kedai mne ok dr segi kualiti n harga?

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics