Tuesday, January 15, 2013

Berapa anak yang diidamkan?

Me with 3 kids - Along Akmal, Angah Irdina, Adik Qaireen Amani
 Tasik Mengkuang, Bukit Mertajam, Pulau Pinang
13 - 1 - 13



 
 Alhamdulillah, selesai sudah minggu berpantang..jadi zah boleh keluar rumah dengan jayanya..hehehehe
takdelah...ni kuar sebab dah janji dengan akmal
sebagai reward bila dia boleh ke sekolah tanpa masalah :)

k nanti update entry pasal akmal ke sekolah.

Berbaik pada tajuk entry,
untuk pengetahuan semua...zah akan kembali bekerja dalam kiraan 10 hari bermula hari ini.
Kalau masa awal preggy, sibuk kira berapa bulan nak preggy
then sibuk kira bilalah nak bersalin
pastu sibuk pula kira bila nak habis pantang..
Sekarang, zah sibuk kira bila nak start kerja.

Keadaan adalah sedikit kalut + penat sikit..hahahah
maklumlah ada anak kecil ni,
even dah anak no 3..tp masih lagi ada yang perlu dipelajari.
Truely, Zah baru nak adapt dengan kehidupan ada baby kecil yang tak tentu emosi dia..

Lega bila dua tiga hari ni Qaireen Amani dah ok sikit...huhuhu tp as usual apalah baby tahu selain menangis, lapar, tido.....nak peluk pun dia nangis, nak susupun dia nangis...dan akhirnya zah masih belajar cue feeding si kecil ni...bila banyak bersama baby, Aqilah Irdina tu kekadang datang gak..nak susu...nak peluk...
ingat dah stop dah menyusu dia..tp tak juga..so masih lagi tandem nursing..
Menyusukan masa mengandung tak sama macam menyusukan bila ada dua orang yang memerlukan..
 

Suami dengan tiga anak kami

Semalam saya upload gambar ini di facebook saya 
suami tanya takkan tiga je
dan saya jawap..
insyaAllah coming soon
4...5...6..++++
dan tanya dia ada berani ke...hahahha

dan sebenarnya ramai yang tanya dan terkejut bila zah kata cuti bersalin zah dah habis.
60 hari tu..sat je.... 
memang zah tak ambil 3 bulan atau cuti maksima 90 hari seperti ibu-ibu lain...
umur zah tahun ni will be 30..
insyaAllah masih muda untuk ada anak lagi..
jadinya..cuti kenalah simpan... 
Perancangan kena cantik :)

Cuma jika Allah beri keizinan kali ni..memang nak mengandung lagi selepas 2 tahun.
Bukan apa, merasa dah menyusukan anak masa preggy dan yang paling tak leh lupa
bila berpantang sendiri, anak masik kecil.. 
penat tu tak leh nak katalah..
Alhamdulillah, just started kaedah merancang keluarga yang hati zah pilih.
daripada rancangan nak pakai Implan pergi ke depo..
dan last sekali kembali kepada Noriday...memandangkan semua kaedah merancang keluarga ni ada risiko dan tempoh tertentu...serta kesan kepada penyusuan..maka zah kembali kepada Noriday.


Kenapa Noriday ?
 Noriday ni hanya ada hormon progestogen
Yang sangat berkesan untuk mengelakkan daripada mengandung lagi
 ( tapi kalau kuasa Allah nak bagi tak leh nak kata apalah kan :p)
serta pil Noriday sesuai untuk ibu yang menyusu.
Kali ni zah ambil berdasarkan khidmat nasihat doktor.
so untuk 6 bulan akan ada temujanji dengan Klinik Kesihatan.
cuma fakta yang diperolehi oleh doktor di KK dengan course yang pernah zah hadiri mengenai kaedah merancang keluarga yang digunakan ini sedikit berbeza.

Ikut KK :  NORIDAY hanya sesuai diambil untuk tempoh 6 bulan.
selepas itu tak sesuai dah...bahasa mudah...dah tak leh nak harap dah pil ni.

Ikut COURSE yang zah hadiri pula. Boleh digunakan sehingga 2 tahun tidak lebih untuk elak pelbagai penyakit dan lain-lain..insyaAllah pil selamat digunakan.

ikut pengalaman zah pula, zah gunakan 13 bulan Noriday sebelum ni..alhamdulillah ok, pregnant anak ke tiga selepas 2 bulan berhenti makan atas kerelaan sendiri :)

ok tu je..
maaf zah bukan doktor, 
jadi bab ni tak berapa pakar ya :) - jika ada kemuskilan jumpalah doktor anda...
insyaAllah mereka boleh bantu.

Salam Kasih,
Izzah


     

2 comments:

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

selepas 2 tahun tak boleh makan eh..ouh ouh..

LOVEisCHENTA said...

Salam kak Izzah,
Saya pun makan noriday juga...dah nk dua tahun lah juga..n baru stop sebulan. Saya makan acid folic pula coz nk try ptregnant. Tapi period saya bulan lepas tak keluar, dah buat test tapi -ve. Tunggu bulan ni keluar takk..

nk tanya akak, masa akak berhenti, period akak macam mana?. Stabil tak?. Doakan saya pun mgandung juga yee..hehe.. tQ

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics