Thursday, December 27, 2012

Day 30 : update sebulan berpantang

Alhamdulillah..30 hari sebagai ibu anak tiga :-)

Nampak mcm senang je journey ni...sejujurnya...zah pun tak pasti apa yang buat zah kuat, berjaga malam jaga anak-anak yg sakit silih berganti,pantang sendiri,masak sendiri..minggu kedua dah buat keje rumah sikit2..kecuali menyapu,cuci pinggan n angkat berat..tu semua suami yg buat...pendek kata yg ringan je..takut juga nak melasak..kang yang sakit badan sendiri.

Pemeriksaan sebulan lepas bersalin tadi siang ada berita gembira n sedikit terkejut. Gembira sebab berat dah turun 12 kg..fuh zah cecah 70kg masa preggy qaireen..oklah sebulan turun banyak tu..harap turun lagi...
Tapi terkejut dengan keputusan tekanan darah yang tinggi. 190/80..dua kali nurse chq..emm maybe tido tak cukup..huhuhu so isnin depan jumpa doktor untuk sesi soal dan jawap..huhu bukan sebab apa..zah nak minta nasihat doktor untuk kaedah perancang keluarga..mcm ke arah noriday juga kot :-).

Sesi memerah dah dimulakan..cuma tak efektif..ikut dan..tunggulah minggu depan..huhu kali ni zah tak brp nak larat nak bangun jam 3 pagi tu...emm kena disiplin diri balik ni...so far dah ada 90 botol ebm (susu perahan) berisi 5 oz setiap satu..hihi jadilah dr takde...menyusukan dua orang (tandem nursing) dan memerah serentak buat zah rasa penat sikit..selalunya perahan zah buat bila angah takde je...klu dia ada..tak dan pegang pump..adik menyusu diapun nak...

Qaireen Amani dah berisi juga :-), berat dah naik dr 3.4 kg ke 4.3kg..alhamdulillah,budak yg takde masalah...senang je..sekali je ritu kembung sebab zah silap makan..lama gak dia nangis,tak selesa kot...sampai guna tiga jenis minyak bayi baru dia leh tido lena.. Fuh berpeluh bonda nak selesaikan masalah...hehehe..hari ni tengok dia tak selesa..maybe kesan suntikan imunisasi siang td..bila zah mandikan dengan ayaq suam, urut pakai losyen,letak minyak kat perut n peha..tapak kaki..ganti cloth diaper...pakaikan barut...gantikan baju...terus dia lena...huhu anak ni tak selesa bukan sebab nak susu semata...kena tengok apa yg dia tak selesa...

Ok update pakai tab tak leh nak type lelama...takde idea :-)

Keterangan gambar.

Gambar 1 : memerah sambil menyusukan...boleh dpt 5 oz,untuk sebelah shj..dlm masa 6 ++ minit
Gambar 2 : memerah awal pagi..part time job...
Gambar 3 : Nurul Qaireen Amani sebulan

Salam kasih,
Izzah

1 comment:

pizet said...

debabnya dia...

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics