Sunday, November 18, 2012

3rd pregnancy:meniti minggu-minggu akhir kehamilan..

Alhamdulillah...masih kuat rasanya minggu ini..kalau ikut memang nak sangat bersalin...baby NQA pun dah full term..ikut doktor minggu lepaspun dahmasuk laluan dah..kira boleh bersalin bila-bila masa sahaja dari sekarang...Namun kita hanya manusia yang hy merancang,tp Allah juga yang memperkenankan doa dan segalanya...

Minggu lepas juga start hari khamis zah dah mula minum minyak selusuh yang suami buat serta air selusuh yang minta bidan kampung buat...satu usaha..dalam rumah pula zah banyak jalan,sat ke dapur, sat ke bilik...hehehe tambah lagi dengan irdina yang nak zah buat semua kehendak dia...so layan juga even kekadang tu rasa penatnya nak oii....huhuhu..

Sambil-sambil rehat,zah juga mula selak buku-buku breastfeeding, even ni anak ketiga...persediaan juga kena rapi...kena ada ilmu..sebab setiap anak itu berbeza...insyaallah..harapan zah masih sama,mahu anak ini menyusu susu ibu sepenuhnya...sambil tu selak juga buku berpantang secara alami..zah tahu kali ini lain sikit cara zah berpantang...tp masih mahu jaga badan juga...huhuhu tahun depan dah 30 tahun..orang perempuan kalau tak jaga badan masa pantang cepat nampak tua..hehehe kena jaga badanla..risau suami tercinta tu lari :-P

Oh ye..lepas minum minyak selusuh tu ada rasa sedikit perubahan..ada rasa contraction sikit..emm memang tunggu tanda je ni..tak sabar nak tunggu next chq up minggu depan..rasa mcm nak serah diri..tp sebab baby perlu lahir bila dia bersedia maka bersabarlah wahai diri..huhuhu..

Sedikit tips, jika pecah air ketuban tanpa rasa sakit..minum air banyak2 untuk gantikan air ketuban yang pecah..kalau dpt minum air kelapa lagi elok,rest dan tunggu sakit baru g hospital. Zah masuk group kat fb The gentle birthing, kat situ banyak tips dari otai yang lahirkan anak without any medicine tau...kagum.
Ok tu je....doakan zah ye..


4 comments:

al-insyirah said...

salam kak zah, nak tanya kat mana nak dpt buku breastfeeding mcm yg akak punya tu, then akak bole suggest tak buku bf yg bagus2..

OmbakBaik said...

selamat bersalin :D
semoga DIA mempermudahkan segala urusan.

izzah azfar said...

al-insyrirah

akak ada beberapa buku yang bagus,tapi buku seperti di atas breastfeeding answer book memenuhi semua kehendak kita insyaAllah.

boleh cari di susuibu.com..

izzah azfar said...

ombak baik : terima kasih :)

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics