Wednesday, November 07, 2012

3rd Pregnancy : Beg Hospital

alhamdulillah,
beg pun dah siap leganya..
kalau ikut zah tak perlu sediakan beg baby
tp just incase zah tak sempat bersalin kat 
KS WAN & LIOW SPECIALIST MATERNITY CENTRE
zah sediakan juga beg baby untuk memudahkan suami nanti.

Zah kata tak perlu sediakan apa-apa sebab semasa di hospital yang zah pilih ni nanti semuanya disediakan..
dari tuala, baju, pampers sehinggalah sarung kaki dan tangan
lengkap dah dalam pakej.


Disini zah senaraikan keperluan untuk ibu semasa di hospital. Dengan andai perlu berada 2 hari 1 malam di hospital.



  1. Baju T-shirt
  2. Kain Batik
  3. Bra Penyusuan
  4. Stokin
  5. Martenity Pad - kalau kat  KS WAN & LIOW SPECIALIST MATERNITY CENTRE  pun disediakan. Tapi kalau tak selesa dengan pad hospital boleh juga bawa pad sendiri
  6. Alat dandanan diri - kalau kat KS WAN & LIOW SPECIALIST MATERNITY CENTRE semuanya disediakan..tp takut kita tak selesa bolehla bawa sendiri punya (berus gigi/mandian/shampoo)
  7. Baju Sejuk
  8. Tuala.
  9. Minyak angin- mana tahu hospital sejuk...minta cik abang sapu kaki n pakaikan stokin...

Keperluan untuk bayi pula.



  1. Baju
  2. Stokin kaki dan tangan
  3. tuala
  4. barut
  5. selimut
  6. Pampers/ Cloth Diapers
  7. baby wipes - penting sebab baby akan kerap buang air besar, so dengan adanya wipes...mudahlah ibu yang baru lepas bersalin ni buat sendiri...:)
  8. Alatan mandian - kalau kat KS WAN & LIOW SPECIALIST MATERNITY CENTRE semuanya disediakan..tp just incase bolehlah bawa sendiri - zah beli yang baby johnson travelling pack je...pastu bawa juga minyak yuyie....nipun sekadar persediaan..back up.

ok itu je...yang lain ikutlah nak bawa ke tidak...oh ye...jangan lupa bawa termos untuk isi air panas - sebab lepas bersalin kita mmg lapar, bawa milo dan biskut buat alas perut...


salam kasih,

izzah.

4 comments:

Nanak said...

zah, sy yg baru masuk 33wks ni pn dah ready beg hsptl..hehehe..
lega sikit rasa hati tambah2 lg mr hubby outstation sampai jumaat ni...
take care zah..

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
saya singgah sini tengok keperluan mak buyong... thanks for info.. sharing2 kan.. kadang2 ade mende kita terlupa bawa.. :D
nak kena prepare semua ni.. tak lama lagi nak gi labour.. :)
salam kenal ye.. saya follow terus.. :)

izzah azfar said...

nanak - zah baru je ready ni..hehehe

izzah azfar said...

jass - harap dapat membantu

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics