Tuesday, September 25, 2012

3rd Pregnancy : Pre Wash Cloth Diaper.

Cerita pasal Cloth Diaper sejak baru lahir ni Zah pernah tulis masa dengan Irdina dulu :), Alhamdulillah..jika diizinkannya baby 'N' nanti juga akan memakai cloth diaper macam abang dan kakaknya.

Kali ni Zah tak prepare banyakpun CD macam masa zaman Angah Irdina dulu..sebab koleksi CD memang tersangatlah banyak dan masih cun untuk digunakan...jimat-jimat....:p

Tapi, sebab kali ni Zah ada beli beberapa keping CD yang cuttingnya kecil dan designnya berlainan dengan koleksi Zah sedia ada...Meh kita tengok kerajinan Zah yang demam selsema dan sakit gigi masa hujung minggu tapi tetap gigih nak buat pre wash CD.

Tips membasuh CD kali pertama : Baca arahan membasuh CD. Pre Wash adalah berbeza mengikut jenis insert/material CD. Ada yang boleh pre wash dengan air sejuk, ada yang perlu gunakan air suam. Ada CD yang hanya perlu pre wash 3 kali dah boleh pakai, dan ada CD yang perlu di pre wash sebanyak 6-7 kali bagi memastikan serapan airnya lebih baik.

Sebagai contoh, CD jenis Grovia dan Simplex ni..kena basuh dengan air suam...dan sedikit sahaja sabun...oh ye selepas membaca,kali ni Zah gunakan sabun jenama cosway....biasa pakai yang bottle biru, tp kali ni Zah pakai yang warna putih.


sabun yang digunakan : Delicate Fabric Wash

Asingkan antara shell dan cover setiap cloth diaper.


insert mikrofiber yang mudah dan senang nak jaga :)

abaikan kekreatifan zah menjemur cd dan insert tu ya...
dah beli tempat khas jemur CD tapi ada masalah tak boleh pasang..

ops...ada menyelit beberapa Cloth Pad untuk bonda pakai semasa berpantang nanti 



Kesimpulannya : Pre wash CD ni mudah sangat sebab Zah gunakan mesin basuh je...lebih pasti CD itu akan menyerap dan keluarkan bahan kimia dalam kain..

Zah dan suami memang sangat berpuas hati menggunakan Cloth Diaper pada anak-anak..insyaAllah adik 'N' akan meneruskan tradisinya nanti..takut Zah tengok harga Pampers yakni kain lampin pakai buang di pasaran sekarang, kalau baby jenis kuat kencing, macam airlah mengalir duit nak beli tiap bulan kan?

Kalau kata nak pakai CD ni kena rajin, takdela kena rajin mana..sebab nak cuci just buang najis/hancing kencing anak pastu cuci guna mesin basuh je..bukan nak sental pakai berus...then sabun yang digunakan pun sebenarnya ikut pada poket memasing, zah memang akan gunakan sabun khas dari baby mula lahir sampailah dia 10-12 bulan, sebab nak elak alahan, pastu try basuh guna sabun yang sama dengan baju kami,klu ok teruskan je..Zah pun tak basuh CD hari-hari..sebab stok ada banyak, pusingan nak gunakan CD tak perlu hari-hari...jangka hayat CD pun lama...alhamdulillah..for me the best thing after breastfeeding ada cloth diapering.. puas hati sebab belanja sekali dua sahaja, jimatnya bertahun :)

2 comments:

luvly_heart said...

as salam kak izzah,

sy adila. mmg selalu follow entry akak. sy tgh pregnant anak ke-2 skrg ni, dulu2 masa anak 1st ada juga saya pakaikan CD ni, tp sejak baby dihantar ke rumah pengasuh dan nursery, sy dh tak pakai CD lagi. nak tanya tips akak buat mcm mana ye utk rumah pengasuh/nursery tu? sy risau takut diorang kata leceh sebab takut kena cuci/buang poo poo kat CD tu...akak buat mcm mana ek? ingat utk 2nd baby ni nak cuba teruskan balik berCD ni..

lg satu, CD biasanya free size, pastu baby pulak selalunya kecik, masa baby kecik, org2 tua ada gak tegur bila pakaikan CD takut kelangkang baby jadi terbukak luas. mcm mana ek kak? masa umur bape bulan yg paling sesuai start berCD.

thanks kak.. kalau akak dpt bg guidance dlm bentuk entri lagi best.. hehehe :)

izzah azfar said...

oh ok dear :)

kena buat entry pasal ni ni..hehehe

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics