Thursday, September 06, 2012

28 weeks and counting :) - persediaan menyambut baby adik


alhamdulillah,
sudah memasuki trimister ketiga..
cepat pula masa berlalu...
tau-tau tak lama lagi nak dapat baby lagi...hehehe


untuk 28 minggu,
berat dah naik 58.5kg...emm tak banyak naik kali ni sebab 
masa mula preggy lagi zah mula dengan 54kg.
but, dalam tak banyak naik tu
rasa juga mengah je bila nak jalan, 
nak bangun bila baring tu memang satu benda yang menyakitkan.

tapi dalam mengah-mengah ni
alhamdulillah, dapat juga bantu bonda zah masa kenduri adik hari tu
bayangla, zah boleh masak untuk orang baca tahlil dan doa selamat malam sebelum majlis berlangsung..masak sorang ok...takde sape tolong...huhuu


 alhamdulillah, sekali lagi puasa tahun ni dapat puasa penuh.
harap tahun depan breastfeed baby adik nantipun dapat puasa penuh gak :)
btw, sebelum raya ritu
zah ada buat full scan untuk baby adik.
masa tu baby adik baru 25-26 weeks kalau tak silap..
berat dah 700gm,
muka bulat macam kak ngah dia..hehehe comel..
pastu hidung kemain mancung macam ayah dia..
akhirnya dapat jugala merasa anak lahir hidung mancung..
hahahha, tp tak tau..tu baru scan..tunggula baby adik lahir nanti.

Memandangkan dah masuk tremister ke tiga
Zah pun tak berapa kuat nak jalan-jalan shopping
Zah dah selesaikan hampir 80% barangan baby adik :p

~ Cloth Diaper ~

Untuk kelahiran ketiga ni, Zah dan suami masih memilih untuk memakaikan kain lampin moden buat anak kami..
Kalau Irdina mula potty training hujung tahun ni..
baby adik ada hampir 100++ keping CD..huhuhu banyaknya..

jadinya...kali ni, Zah tambah beberapa keping CD yang sesuai dipakai sejak newborn lagi..mean cutting kecil..
 Grovia ni Zah ada dua set,
satu yang new born satu yang macam gambar kat atas..
huhuhu so baby adik ada 7 keping CD jenis ni...

  Untuk Simplex ada 3 keping...

 dan happy bum ada 5 keping.
yang jenis ni memang kecil comel je...

~Persalinan Baby Adik~

  nasib baik tergerak hati nak shopping masa 30/8/2012 ritu..
kira penat dari Langkawi tak habis lg, zah amik cuti gagahkan juga diri g shopping
seseorang,sebab dah anak no 3,dah tau dah apa yang perlu beli dan tak :)
sebab semalam g Butik Anakku, dah takde dah promosi, nak promosi nanti bulan 12 katanya...so tak rugi...best giler shopping, bila dalam pasar raya tu tak ramai orang :p

alhamdulillah, semua dah cukup..
nanti nak cari barut dan lampin generasi akmal yang masih elok..
bulan 10 bulan mendobilah :)

~ Alas tilam dan sarung bantal baby adik~
target bulan ni nak siapkan semua..
pastu nak jemur balik tilam2 lama tu..hahaha
sebab beli yang kekabu, so masih boleh pakai lagi..
bantal je kot zah jahit baru..sebabnya...bantal dah lunyai dah..


Untuk persediaan lain seperti peralatan penyusuan Zah just guna balik Breastpump sebelum ni...alhamdulillah...Sepctra 3 dan Medela Freestyle Zah masih berfungsi dengan baik...untuk storage dan lain-lain akan cuci masa kandungan nak masuk 9 bulan nanti.

BTW, sekadar cadangan...sebagai ibu baru, selalu dok teragak-agak nak beli breastpump..kalau bekerja Zah rasa, pelaburan breastpump lebih utama dari beli katil dan stroller.

Katil tu bukan tak perlu, tapi kalau nak mudah..just tido bersama dengan anak..hehehe anak terjaga je,terus bagi susu tak yah dah bangkit bagai...kalau kalian baru baca blog ni, breastpump yang zah ada semua tu beli masa tahun 2009 lagi...dah bertahun pakai, dah beribu liter susu terhasil :) - sangat berbaloi melihat anak membesar dengan susu ibu...so janganlah berkira sangat ehh...

Barang baby dah cukup, lepas ni nak beli set pantang pula..
nak pakai apapun tak tau
dok pening lagi...

4 comments:

Maria Rajab said...

dah byk yg ready ye utk adik..xsabar ye adik baby nak kuar..

Cerita Cici said...

bestnya tgk preparation zah...ci dh kena start nih....berdebar... ;)

eMMe said...

Salam Kenal,
saya dari blog Nanak...
dah pregnant 28 minggu ek..
saya nak masuk 26 minggu... rasanye..dah boleh wat persediaan sikit2.. kan...
ni pun cam tak larat je...
huhuhu...

mama IMAN said...

sis izzah..

drpd blog sis la sy byk menimba ilmu penyusuan..
ms preggie anak kedua dah nekad nak ikut cara akak..
alhamdulillah now dia dah 1y 3m still fully bf dgn stok masih byk dlm df.. syukur..

erm, pink2 je baju tu.. girl ek?
sy teringin anak pompuan..
hrp2 hujung thn dpn (planning for conceive) berjaya dpt girl..

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics