Thursday, June 14, 2012

Rasa bersalah seorang ibu


Gambar takde kaitan dengan cerita tengah hai ni...ceritanya begini...pengasuh bgtahu Aqilah ank manis bonda tu demam..tp badan dia takdelah panas sangat..Zah pegangpun rasa macam dedar-dedar je...lepas 2 hari, badan dah tak panas, Zah bawa ke klinik kesihatan untuk amik imunisasi 18 bulan, nurse pun kata Irdina ok.

baru lepas kena cucuk, takde rupa demam pun kan?

berat tak naik banyak...maybe sbb dia selsema dan batuk + demam since last week

Ceritanya bermula selepas balik kerja, pengasuh kata lagi kali ni Akmal pula demam...panas badan start jam 4.00 petang, akmal dah tunjuk lemah dah..so pengasuh tidurkan akmal...bila Zah pegang akmal dalam buai...allhuakabar...panas tak terhingga badan dia..

Terus minta suami balik ambil kereta dan kami bawa dia ke Klinik Pakar Kanak-kanak...masa tu memang nampak Akmal sedikit lemah, masa pendaftaran, Akmal kata nak muntah...suami bawa dia ke toilet, lepas muntah tengok Akmal terus segar..boleh main dengan aqilah kat kawasan permainan kanak-kanak...

Kebetulan, kami datang orang tak ramai..jadi sekejap je menunggu...Doktor Ho dah panggil...badan panas Akmal mencecah 38.9c kalau tak silap...allahuakbar..syukur juga dalam hati sebab tergerak bawa dia ke klinik,kali ini nampak sangat Akmal dah besar, sebab lebih berani dan relaks je masa doktor periksa keadaan dia..lepas tu doktor masukkan ubat kat punggung..pun Akmal relaks...doktor siap puji Akmal sbb baru 3 tahun tak pakai pampers dah :)

Part paling Zah rasa tergamam dan mula risau..bila doktor kata akmal bukan demam biasa..macam tanda demam kawasaki / HDMD pun ada..tp baru start kat mulut..bila doktor cakap macam tu...Zah minta periksa Aqilah sekali yang tengah rancak main ngan ayah dia kat luar..

Lagi sekali Zah terkejut, doktor kata Aqilah demam dan dia juga punca abang dia demam..mean virus dah tersebar...Allahuakbar...menyesal sungguh Zah sebab ingat Irdina demam biasa je...dia menyusu ok, makan banyak, aktif dan semua normal kecuali badan sedikit suam-suam...

At-last, Irdina kena makan antibiotik dan akmal on ubat apa ntah doktor bagi...doktor kata 2 hari untuk depa recover...semoga lekas sembuhla...Zah terdetik dalam hati, irdina even terjangkit dengan penyakit ni...antibodi dalam badan dia kuat..sbb masih menyusu susu ibu..mungkin sebab tu Irdina ok..

gambar setahun lepas, masa Akmal warded...zah memang fobia bila akmal demam..
semoga lekas sembuh ye akmal..
Oh ye, rasa bersalah juga sebab smlm terlelap semasa dok on off basahkan akmal dengan air asam jawa, Akmal jaga sendiri dan muntah, dah selesai baru dia kejutkan bonda...Allahuakbar...syukur tengah hari ni call pengasuh, pengasuh kata Irdina dan akmal ok...sangat-sangat fobia dan risau bila anak sakit ni...emm tapi syukur juga sebab anak-anak even sakit, masih lalu makan, mudah makan ubat...tapi kena ada skill untuk memujuk :)

Nota bonda : ada pernah terbaca ibu mengeluh sebab terpaksa berjaga malam, anak menyusu tak henti-henti...anak nangis...emm pada zah, ni semua moment yang akan kita rindu bila anak-anak ini dewasa kelak...sedang Zah yang lihat Akmal dah macam orang besar, leh urus diripun still nak layan dia macam baby, dukung dia dari kereta...sampai lupa yang diri sedang mengandung.

Doakan anak-anak Zah sihat ye.

Salam Kasih,
Izzah

2 comments:

Irfa said...

alhamdulillah takde apa2
anak tak sihat,nak buat keje pun x senang hati

N.Aima K said...

ya allah sedihnya :( getwell sooon sayang semua

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics