Tuesday, June 05, 2012

Cloth Diaper : Buat anak awal potty training?


Ingat tak kisah potty train anak sulung? leh baca di link ni.

kalau Zah kata Irdina juga bersedia untuk potty train bagaimana?
percaya tak kalian?

Irdina memakai cloth diaper - lampin kain tradisi sejak dia lahir
kemudian lepas seminggu baru zah perkenalkan dengan kain lampin moden ni


makanya sejak dia kecil ssampaila besar ni 95% Irdina banyak pakai CD
5% je pakai DD - masa jalan, tapi mcm biasa kalau pakai DD je
akan naikla ruma lampin yang tak best.



bolat mata Irdina..
berbalik pada potty training..
Irdina zah perati dalam sebulan ni
kalau nak buang air je, buang air besar la yang utama
dia akan minta untuk buang kat bilik air
almostla...jarang dah dia buang air dalam CD
dia dah bersedia tp bonda dia belum..hahahha
sekarang cuci CD pun dah senang :)
takde la susah sangat nak sental-sental CD tu.
cuma buang air kecil belum pass..takpe pelan-pelan..Irdina baru setahun setengah.


gambar terkini Irdina,
teroi zah, Irdina cepat nak potty training
sebab dia cepat tangkap/belajar
kan zah masa awal tahun tu dok ajar abang dia 
so dengan Irdina sekali belajar sama.
kalau orang tanya kenapa nak anak rapat-rapat yang bagusnya time macam ni la
susah sat je masa kecik, dah besar mak ayah senang.



update abang long yang dah 5 bulan potty training
alhamdulillah, setakat terbocor masa tidur malam adala sekali dua..
tapi takpe sebab abang long tidur katil sendiri..
terbocor pun sebab dia minum susu lebih...kalau 2 botol malam tu so dia kena bangun awal bagi buang air kecil..
kalau jalan jauh-jauhpun 
akmal boleh tahan sampai jumpa RnR
even zah pakaikan DD adik dia, dia tak akan kencing
bangga sangat Zah
sebab rasa berjaya upgrade Akmal ke satu stage lagi :)

Nota Bonda : Jangan kata pakai CD renyah, anak bukan setakat sihat takde ruam tapi kita juga boleh menyumbang ke arah kehijauan bumi tanpa sampah yang banyak..:)...jangan terkejut kalau satu hari nanti, Malaysia wajibkan pemakaian CD sebab sampah dah melimpah ruah, takde tempat nak letak sampah..

Kongsi Pengalaman Kalian dengan Zah
Cloth Diaper dan Potty Training.

Salam Kasih,
Izzah

2 comments:

Lilly said...

ada jugak cite2 berCD, ada stock di rumah.. tp tahanla 2-3 hari.. heheheh.. xcukup rajin mcm zah... :)

deena awanis said...

rafique pun recently nak poo poo kat toilet..alhamdulillah..=)

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics