Thursday, May 10, 2012

Bila mood memasak datang

Alhamdulillah, Zah sihat hari ni..kalian bagaimana? sihat?....tp tipulah kalau Zah kata Zah kuat..hehehe ada juga waktu yang loya melampau...tapi sebab malas nak layan sangat manja tu..zah buat tak tau je..

Zah ada dapat emel dari seseorang yang tanya macamana Zah balancekan kehidupan sebagai ibu, bekerja, belajar, berniaga dan menulis di blog :p...Jawapannya mudah...Zah just go with the flow...kalau larat..semua boleh..kalau tak larat Zah buat mana yang sempat sahaja.

Hari ni zah share pasal memasak di rumah..kalau kalian tanya Zah selalu memasak atau tidak..Zah boleh jawap..kalau mood rajin tu mai...hari-hari masak..dan selalunya masak bila rasa macam dah jemu tahap gaban nak makan kat luar dan tak tahu nak makan apa if kuarpun...hehehe...cuma bila nak masak tu, selain kena masak masakan yang simple..kena juga minta bantuan suami layan anak-anak.

Antara menu yang sempat Zah masak lately..


nasi ayam

Sup sayur dan kaki ayam

ayam goreng berempah lada hitam

sambal kicap bawang putih

makan malam kami :)

Kari kepala ikan merah

Bawal Goreng

Sambal Sos Kicap Bawang

Makan Malam semalam

Nasi panas-panas diganding dengan kuah gulai...sedap!

beehun sup ayam

Bekal pagi ni

Sarapan pagi saya hari ni..hahaha nampak beratkan?
sayakan ibu mengandung!

Kalau ikut tak sempat nak masak dan letih tu..memang letih..sebabnya Zah hanya akan boleh sampai rumah jam 7.00 malam, selalu bersilat nak masak sebab Irdina akan minta susu dulu..nasib baik sekrang dia dah kurang sangat menyusu...paling lama 5 minit..jadi sempatlah Zah masak...:)

Untuk memasak juga bukan paksaan..sebab suami Zah bukan orang yang kata kena masak hari-hari..jadi hidup Zah lebih fleksibel...alhamdulillah...takde lah rasa macam wajib memasak setiap hari..tp seronok sebenarnya bila masak dan orang makan ni..hehehe tambah pula tengok suami dan anak-anak makan dengan berselera..

Tips saya mudah : Suami jangan harap isteri 10 bintang if dia sendiri tak boleh jadi 10 bintang..kenalah ada timbang rasa...sebab as a wife, tanggungjawab dia banyak..mana nak basuh baju, iron baju, siapkan baju anak-anak, siapkan baju suami, baju sendiri lagi...jadi..bantulah mana yang patut..isteri bukan nak dihargai..tapi bila tengok suami puji..wah sedapnya sayang masak hari ni..penatpun hilangkan?...dan kalau suami dapat urut kaki isteri yang macam lipas kudung masak, kemas umah, lipat kain...sebelum tidur...tenang hati isteri..hehehe tidur pun lena :).

Kalian bagaimana? mahu share dengan saya?Ada tips menyiapkan kerja rumah dengan mudah walaupun bekerja?

Salam Kasih, 
Izzah


1 comment:

Puan Lavender said...

Assalamualaikum

Sokong!!!

Lagi terasa dihargai bila suami menolong tanpa disuruh, mengurut tanpa diminta.

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics