Monday, May 14, 2012

3rd Pregnancy : Jumpa Doktor Suraya dan Ambil Darah


lepas buat buku pink minggu lepas
Zah ada appoitment dengan Dr. Suraya pula di Klinik Kesihatan Berapit..
as usual..untuk ibu mengandung akan diambil darah mereka untuk diperiksa.



siksanya nak amik darah zah..
sebab MA tu kata urat zah jenis halus dan licin..jarum dah masuk leh lari urat tu..
sampai 3 kali cucuklah..and last amik kat atas tangan mcam gambar kat atas..
alhamdulillah MA tu sangat-sangat cermat masa ambil darah
dengan 2 kali cucuk, sekali cucuk darah tak kuar
cucuk last yang ke 5 baru kuar..dahlah urat jenis halus..
darah pula jenis pekat..huhuhu so menahanla diri hampir 15 minit untuk diambil darah..

btw, baby adik alhamdulillah sihat...12 minggu dah usianya
dah ada kaki tangan bagai tadi..comel je nampak..
lengkap dah..sebab masa scan tadi clear nampak baby adik kick perut bonda..
semoga semua selamatlah..ada 6 bulan lagi perjalanan kehamilan ke tiga ni..

even trimester pertama dah habis..
muntah tu masih ada..
zah hanya mampu bersabar..:p
oh ye..sebab sejarah masa preggy Irdina ritu zah kena HB rendah
maka sejak awal zah kena jaga makan..
tak mau dah sejarah menghantar specimen macam2 kat KK..hehehe
pastu kena cucuk darah lagi..

Zah mula berjaga-jaga dengan HB rendah ni sebab last week chq HB 11.6..
paras berjaga-jaga tu..so, zah start makan iron 2 biji..tp mcm biasa..bila makan iron..nak menghadam makanan tu mcm seksa sikit..
penyelesaiannya adalah..zah tambahkan menu diet hamil zah dengan
Peel Fresh Orange supaya serap Iron tu lebih sikit, yogurt untuk bagi maintain kalsium...sebab susu tak lalu..dan semestinya buah-buahan segar...



makanya dalam peti ais kat office ni tidak berhenti bertugaslah..:)
selepas penuh diisi dengan susu perahan..zah ganti isi makanan harian di pejabat dulu..nanti tahun depan baru dia berkhidmat isi ebm..
btw..buah naga tu memang zah suka makan since mengandung anak 1st lagi..
kiranya buah tu buah tradisi akan dimakan setiap kali preggy lah :p

k itu je updatenya..doakan zah ye..
ramai gak kawan-kawan yang seangkatan ni..
hamil adalah anugerah..jangan mengeluh walau lepas makan terpaksa muntahkan balik makanan tu :)..sakit?letih?...biasa sebab perubahan hormon semasa preggy..:)

Love,
Izzah

5 comments:

~najwa~ said...

Kalau dulu dah pernah kena screen utk thalasemia bila darah rendah,biasanya kandungan kali ni tak amik sample lg dah. Tapi result blood test yg lma perlu simpanlah :)

Iron selalunya mmg sebabkan sembelit :)

izzah azfar said...

DR. NAJWA:zah tanya kenapa kena amik darah lagi?dia kata mmg kena amik darah setiap kali preggyla..result pun zah mmg sipan..huhuuhuhu entahla..sakit giler la td..sbb 5 kali cucuk..

huhu tahu,tu yg makan buah banyak :p

HazeL said...

salam, saya pun tgh preggy juga..dan HB rendah..9-10... hmmm ambil pil iron 2 biji Zah...

izzah azfar said...

hazel : zah pernah ada pengalaman hb rendah masa anak 2nd..so kali ni zah prepare diri siap2 dgn makan lebih iron awal-awal ni...dalam 2hari dah nampak beza dia :)

IDAYU said...

tahniah zah...ayu slalu bace blog zah...byk info n motivasi pd diri sendiri

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics