Wednesday, April 25, 2012

Cerita Hari Rabu :)

video

Irdina main kejar-kejar dengan abang dia...comel je!

3 comments:

..:lovelytrulymadlymarya:.. said...

salam..sy kt cni nk btanya sdikit ilmu mngenai susu ibu mmandangkn zah banyak pngalaman tntang susu ibu...
Sy br mlahirkn seorg bayi lelaki,hrni br 14 hari sy bpntang...sjk ngndung lg sy mmg bniat nk bg fully bf kt ank sy..alhamdullillah skrg mmg ank sy fully bf stakat 14 hr ni...sy pn dh start kumpul ebm,de la dlm 10 bks setiap 1 bks de 2 oz je...
Sy nk tau klu kita pakai pum yg mhl mcm medela or spectra je ke br susu kuar byk sbb sy jz pakai pum yg biasa je jenama pureen tp setiap kali pum dpt 2 oz je atau susu sy msh lum byk mmndangkn sy br 14 hr bpntang... Sy musykil,tq sbb sudi jwb soaln sy....

izzah azfar said...

salam dear,

bab breast pump ni kena try dan error. tp mengikut banyak kajian, pump jenama yang awak sebut seperti spectra dan medela telah banyak bantu ibu-ibu bekerja yg lain.

sebab? pump spectra 3 misalnya memudahkan kita, tak perlu manual, double pump 10-20 minit dah boleh buat 1 kerja, apatah lagi medela tu.

jenama tersebut adalah bergred hospital.

Namun demikian, untuk jenama pureen misalnya, kalau pakai manual zah rasa ia agak menyakitkan (ikut pengalaman ibu lain), dan tidak standart hospital.

namun, jika ibu rasa pump yg digunakan selesa dan sesuai dengan mereka itu dah bagus.

kuantiti susu perahan setiap ibu berbeza, tambahan lagi awak tengah dalam pantang dan banyak menyusukan anak dari memerah,

kalau zah, zah mmg guna spectra sejak anak pertama, dan kedua zah kadang2 guna spectra kadang2 guna fs, takde pula pengalaman guna pureen.

harap dapat membantu

..:lovelytrulymadlymarya:.. said...

tima ksh byk2...jwpn ni sgt2 mbantu sy...sy n suami mmg bkira2 nk mbeli s3 tu pn ikut kmmpuan kami suami isteri...tringin gak nk miliki medela tp mgkn lum de rezeki....
Sjk sy ngndung sy mmg sk bc blog zah sbb sy mmg byk sgt dpt info dr cni tntg susu ibu wlupun sy seorg nurse tp pngalaman yg zah de lbh berilmu...
Bla tgk pic ebm yg zah kumpul btmbh2 smgt sy nk fully bf ank sy...
Lg 1,zah tgl kt p.pinang kn?kn cni kt mn nk cr brg2 utk ibu2 mcm nursing wear n pum..
Sy dok kl,klu kt kl 2 sng byk store nk cr even umh sy pn dkt ngn one baby world tp skrg ni bpntang kt kg - butterworth...
Maaf la klu byk sgt btanya... :-)

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics