Thursday, April 19, 2012

Habit Irdina Ketika Menyusu dan emosi bonda


Semalam bersungguh Irdina menyusu,
diakan demam..
dengar dia merengek masa zah sibuk masak makan malam
buat tak sampai hati betul..

Irdina, sejak dia lahir sampailah dia berusia 14 bulan,
habit menyusu dia tak macam budak lain.
masa menyusu Irdina jarang nak main-main dengan anggota badan bonda dia
dia akan fokus dengan susu sahaja :p

Tapi sejak ada baby dalam perut,
Lately...zah perasan dia suka menyusu sambil usap-usap perut bonda.
Maybe dia juga salurkan 'bonding' antara dia dan adik
hehehe...lepas ni dengan izin Allah,
Irdina akan ada partner dalam journey penyusuan susu ibu dia.
Akan ada bonda, Kakak Irdina dan baby adik.
Subhanallah.

Sebenarnya,
Zah cuba nak pisahkan Irdina dengan Zah isnin lepas.
Gara-gara perut dan pinggang tiba-tiba kejang
semasa mengepam di pejabat
risau dengan situasi tersebut,
Zah beritahu suami.
Irdina perlu diajar menyusu ebm (susu perahan) dalam botol semasa di rumah.

Tapi, ia tak semudah dikata
Zah rasa macam satu kehilangan,
dan Zah tahu Irdina juga sebegitu
kami memerlukan satu sama lain.
Hari kedua, Zah berdoa semoga Allah izinkan Zah terus menyusukan Irdina
walaupun Zah ada lagi satu nyawa dalam perut ni
Alhamdulillah,
Zah rasa sihat, Irdina menyusu macam biasa
cuma Zah slowly berhenti memerah dipejabat.
Zah utamakan direct feeding sahaja dengan dia.

Penyusuan ni lebih kepada emosi sebenarnya.
Zah tak nak Irdina rasa tersisih sebab Zah ada baby baru.
So, untuk Zah..selagi Zah kuat,
sakit sikit-sikit tu Zah serah pada Allah sahaja.
Zah cuba makan, benda-benda yang bagi Zah tenaga
Sebab Zah kena supply untuk 3 orang dah :)

BTW - keputusan untuk terus menyusukan ini mungkin berbeza setiap individu.
Doakan Zah kuat, dan Irdina perlahan-perlahan juga perlu bersedia untuk weaning off..memandangkan dia bakal berusia 2 tahun hujung tahun ni :)

"Kalian : Bila kalian berada di tempat Zah, 
baru kalian akan rasakan perasaan Zah sekarang, apapun as a mom's kita semua akan ada perasaan untuk beri yang terbaik pada anak-anak"

"sejujurnya, Zah rasa puas :) - Jom susukan anak kita dengan susu ibu"

Salam Kasih,
Izzah



6 comments:

~farah~ said...

yes, i've been there last time :)
menyusukan semasa preggy. jaga makan utk keperluan both mereka k. Allah knows niat kita, insyaAllah ok semua :)

izzah azfar said...

farah : perasaan akak macam nak pisah ngan anak sbb anak nak kahwin..huhuhu

ni kalau anak kita kahwin camnerlah ye

jaja_norliza said...

eemmm...setiap ibu akn rasa mende yg sama kot...ank sy skang da 19bln..masih lg bf sy...masa pregnant ari tu ingat nk pisahkan tp x smpai hati...so, still bf until now..sy suka anak pun seronok...teruskan bF!

armouris said...

terjumpa e-book percuma ni, tentang menyusu dalam bahasa Melayu … sharing is caring :) - Buku Menyusu Dengan Yakin

.heidee nor. said...

dd x leh continue breastfeed masa mengandung muhsein jadi khaleel terpaksa wean off before 2 tahun sebab ada contraction. sedih tapi redha.

Tahniah zah.

Maisarah Zukri said...

akak, kita hope sangat dapat breastfeed ank sepenuhnya mcm akak :)

Tahniah Akmal n Irdina akan dpt adik :)

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics