Thursday, April 12, 2012

Alternatif Penyusuan : Supplemental Nursing System (SNS)

Zah ada cerita dengan seorang teman mengenai kerisauan zah dikala ini. Susu yang semakin berkurang mengikut bulan buat zah rasa zah perlukan alternatif kaedah untuk membolehkan Irdina menyusu dengan zah...even susu semakin merudum kerna hormon zah ni :)

Apakah itu?
Namanya adalah Supplemental Nursing System (SNS)

Kaedah yang selalu digunakan ini biasanya akan digunakan oleh ibu-ibu yang mahu mengambil anak angkat di dalam proses mengajar anak menghisap payudara ibu angkat mereka. Maka, bila Irdina nak menyusu dengan Zah, Zah still dapat pastikan dia dapat kuantiti yang cukup :) - lega bila tengok stok susu dalam deep frezer tu.

*********************************************************************

Supplemental Nursing System™ (SNS)


Medela's Supplemental Nursing System (SNS) is a feeding tube device for giving premature, failure to thrive, impaired or adopted babies long-term supplemental feedings at the breast. Because it keeps the baby on the breast, the SNS avoids problems with sustaining the milk supply, and problems with nipple confusion for the baby.


The SNS was originally designed to help adoptive mothers to breastfeed. When a baby sucks on the mother's breast for a period of days or weeks, a hormonal mechanism is triggered that causes milk to be produced. This is known as induced lactation.


The SNS works by a bottle hung around the mother's neck. Two tubes are taped to her breasts so that the ends reach her nipples. The tubes are very small and soft and unnoticed by the baby. When the baby takes the nipple and areola into his or her mouth, he/she also takes the tube. Breastfeeding proceeds normally, maintaining the stimulation to maintain lactation and the intimacy between mother and baby, as well as providing baby with important supplement from the SNS.


**********************************************************

Macamana nak guna?



macam dalam gambar,
kalau ibu angkat akan guna susu formula sementara nak hasilkan susu ibu
tapi zah, akan masukkan susu perahan dalam tu :)
emm..tengah minta kawan zah carikan..
harapnya Irdina tak tertarik tengok ada benda bergantung kat bonda dia..
hehehe...nasib baik ada cadangan dari kawan zah ni


dah 7 minggu, Irdina ok je menyusu..
ada gak waktu zah rasa mcm dah kering dah susu tu
tapi Irdina tak pernah lagi meraung-raung kata susu takde,
tengok Cloth Diaper pun basah, masih buang air macam biasa
so zah tahulah kuantiti susu tu cukup lagi buat masa ni.
memang berbeza bila jadi exclusive pumping dan direct feeding
sebab?
masa exclusive pumping waktu ni dah stress dah...
nak nak susu perahan susah betul nak dapat banyak
biasa satu sesi 2-3 oz je..
tapi sekarang, waktu sesi pagi leh dapat 7-8 oz, thari 4-5 oz dan petang 2-3 oz.
masih boleh buat stok lagilah..
pastu masa direct feed pun tak ler sakit sangat..
Alhamdulillah, lega bila tengok Irdina tidur kekenyangan..

Kesimpulannya : kalau ada mana-mana ibu yang bakal mengalami masalah yang sama dengan zah, kita semua ada alternatif pilihan dan tidak terus jatuh :)...yang penting persediaan fizikal mental tu je..

mungkin alternatif zah ni nampak sedikit remeh, kena panaskan susu,lekat kat breast..tapikan macam tulisan zah sebelum ni...insyaAllah setiap pengorbanan tu Allah akan balas kelak..

* Zah fikirkan alternatif ni sebab Irdina refuse untuk minum dalam botol ye kalau kat umah, so zahpun keje  dan hanya ada di rumah masa hujung minggu, susah sikit je lah..dan tak lama manapun if alternatif ni berjaya :) - at least lepas 3rd junior ni kuar, Irdina boleh mula tanpa bantuan alatan dah....*

Doakan Zah Ye,

Salam Kasih,
Izzah



4 comments:

pizet said...

dulu x terjumpa alternatif ni...

izzah azfar said...

pizet :- huhu semakin hari semakin majukan?

doakan zah ye..tengah minta kawan carikan benda ni..

Anonymous said...

Kak fae dulu beli kat sarakid

maria sheilah said...

Mane nak bli ni?

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics