Kawan-kawan saya

Monday, November 15, 2010

Cara panaskan EBM - entry untuk deena awanis

asyik berjanji dan lupa nak kotakan..
sampai nak habis dah pantang ibu Rafique
maaf ye deena..
akak janji tp tak kotakan..
kali ni baru berkesempatan

oh ye camner nak panaskan ebm ye?
ini cara yang akak biasa buat
dan apa yang akak ajar kat pengasuh akak..

cadangan : beri pengasuh ebm yang sudah cair @ baru diperah

kemudian, panaskan menggunakan air panas dalam termos eletrik yang akak
memang bagi kat pengasuh siap-siap...
so memang mudah sikit nak panaskan susu..
gambar kat atas tu...susu perahan (EBM) yang memang
sedia cair..
so terus panaskan kejap..
jangan panaskan atas api dan dalam mikrowave pula.. :)

gambar kat bawah pula
susu perahan (EBM) yang keras
terus dipanaskan menggunakan cara yg sama seperti di atas.
mungkin akan ambil masa yang lama sedikit berbanding
susu perahan (EBM) yang sudah cair/segar/baru diperah


dan ini adalah hasil susu perahan (EBM) yang keras telah dicairkan
akan ada lemak yang nampak sedikit berminyak pada susu tersebut

manakala gambar dibawah adalah susu perahan (EBM) yang cair dan dipanaskan
nampak lebih cantik dari segi rupa dan agak kurang baunya..

Pernah tak hadapi bau yang kurang menyenangkan bila panaskan susu perahan (EBM)
zah berikan link ini dan anda boleh baca cara-cara pengendalian EBM yang berbau disebabkan enzime LIPASE - My expressed breastmilk doesn't smell fresh. What can I do?

Jangan panik dan semua masalah ada penyelesaiannya

Salam Penuh Kasih Sayang,

Malaysian Breastfeeding Peer Counselor




4 comments:

Nanak said...

boleh guna air panas ke? nanak guna air suam je selama ni..eheheee..

izzahazfar said...

nanak:air dalam termos elektrik tak panas sgt...suam2 kuku je pun..

deena awanis said...

thanks yer kak izzah..
actually dina dah beli warmer, lagi senang bs nak handle kan..=)

Sue said...

Maaf bertanya, ebm yg beku boleh dipanaskan terus ker? bukankah perlu dicairkan terlebih dahulu?

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics