Kawan-kawan saya

Friday, April 30, 2010

Persediaan Kembali Bekerja :Bagaimana hendak memberikan bayi EBM

Seorang ibu menghantar mesej ke nombor zah lewat petang semalam....aduh...hset zah pulak ada "problem"...dok mabuk-mabuk ni buat tak sempat-sempat zah nak ke Celcom bayar bil...nak bayar online ada sajer halangan ngan web depa....rasa runsing sebab tak dapat balas msg segera...kesian si ibu yang mahukan sokongan itu....lepas kerja terus jumpa suami dan pinjam telefon....oleh kerana masalah si ibu perlukan explaination yang panjang lebar...zah hy msg pada si ibu utk refer entry yg zah publishkan ke blog nanti...1st of all maaf ye Yana....so hari ni zah tulis sedikit sebanyak beberapa cadangan bagi menyelesaikan masalah yana ye...

Senario : Yana seorang ibu yang baru lepas melahirkan anak ( dalam pantang - anak berumur 28 hari ) tidak mahu minum susu melalui botol..Yana agak risau memandangkan beliau akan kembali bekerja dan berniat untuk meneruskan penyusuan susu Ibu secara esklusif...Yang menarik yana juga sudah mula mengumpul stok EBM ....antara usaha yana adalah meminta orang lain (mak dan suami) untuk memberikan susu kepada bayi menggunakan botol.Bagaimana mengatasi?

Cadangan dari saya ;
Pertama sekali tahniah Yana..keputusan menyusukan anak dengan susu ibu secara esklusif sangatlah bernilai....moment paling indah dalam hidup dan tak semua ibu dapat merasainya...

Yana,
bayi menolak untuk menyusu menggunakan botol  kerana beberapa faktor,seperti botol yang digunakan tidak sama/berbeza dgn puting ibu....zah tak pasti botol yang yana gunakan...jadi apa kata cuba beberapa botol yang menggunakan puting berbeza dan lembut...ada puting botol susu yang keras dan baby menolak sebab selesa dengan puting ibu yang lembut...Yana gunakan puting apa ya?....

Kemudian,jika bayi masih menolak....yana boleh juga cuba berikan bayi minum menggunakan beberapa alatan seperti berikut :-

  1. cawan kecil 



Kebaikan : bayi tak akan keliru puting, tp kena berhati-hati untuk susukan bayi ya...biarkan bayi yang menghirup susu..bukan kita tuang susu dalam mulut bayi...

 cara untuk bagi bayi minum susu...

atau...yana boleh bagi susu guna sudu
dan picagari juga salah satu kaedah terbaik untuk memperkenalkan susu ibu kepada bayi jika tidak menghisap terus dari puting/payudara ibu...
Kesimpulan :
  • Mengajar bayi untuk menyusu menggunakan semua kaedah ini perlukan kesabaran sebenarnya...Yana juga perlu lihat beberapa faktor lain seperti masa penyusuan...emosi bayi....dan keadaan bayi itu sendiri..pelawalah bayi untuk menyusu menggunakan kaedah ini sewaktu bayi tidak terlalu lapar...dan tawarkan dengan kuantiti sedikit demi sedikit...jangan paksa bayi untuk menyusu botol...
  • Antara tips lain untuk ajar bayi menggunakan botol...buka mulut bayi seperti mana kita mengajar bayi menghisap puting ibunya dengan mengelus bibirnya dari hidung ke dagu dengan puting susu..sampai terbuka...kemudian dengan lembut..biarkan bayi menerima botol susu kedalam mulutnya dan menghisap perlahan-lahan...ransangan ini amat perlu dengan disokong penggunaan puting yang lembut seperti puting si ibu itu...
  • Minta bantuan orang lain seperti mak atau suami untuk menyusukan bayi - dan yana tidak boleh berdekatan dengan bayi...bayi ni sensitif dan sgt kenal bau si ibu...
  • gunakan susu yang berbeza untuk menawarkan susu kepada bayi (kepanasan EBM - ada bayi yang tidak suka susu terlalu sejuk atau terlalu panas) cuba bagi susu yang fresh atau baru diperah pada peringkat permulaan.
  • gunakan kaedah penyusuan yang berbeza - seperti mana posisi  ketika menyusu juga yang ada banyak bentuk posisi
  • Cuba berikan bayi menyusu ketika dia sedang mamai(mengantuk)...
  • Jangan mengalah ya Yana..usaha lagi dan berdoa pada Allah moga dipermudahkan segala urusan...jangan paksa bayi tapi biar bayi menerima secara semulajadi...!
Salam Penuh Kasih Sayang,


~ Izzah ~
Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

*Yana Call /msg saya kalau tak faham...dan zah rasa contact by emel juga mudah...senang nak keep track!

*kredit picture dari google!

8 comments:

yana said...

salam izzah..yana ni..
thanks so much for ur explanation..
td dah try bg kat baby susu fresh yg baru perah..dia lebih terima..napa ek..susu yg dsimpan tu rasa lain ka? yana dok google2 gak cari botol yg zah tunjukkan tu..dah jumpa yg berkenan dihati..mintak2 baby pun berkenan jugakla nnt..hehe apapun timakasih byk2 ye zah..apa2 nnt lpas ni nak tnya lg bleh kan..=)

izzahazfar said...

yana,
mcmana yana handle ebm...?simpan dlm peti ais ke frezzer..?panaskan mcmana?kadang2 semua tu effect kesegaran susu yang diberi...sebab tu bayi tolak...

cadangan zah:
elakkan campur susu yang diperah(fresh) dengan makanan yang boleh buat susu berubah rasa dan bau...

utk ber bayi ebm: beri yg fresh dan top up dgn ebm..cth 4 botol fresh dan 1 botol ebm..

awal2 bagi ebm...then bagi fresh...

SlingMeMama said...

maybe yana dapt explain cara pemerahan, pengedalian dan penyimpanan, seterus cara pemberian susu perahan kepada bayi. maybe kami boleh bantu dr situ.

yana said...

ok yana try share cana yana buat..yana pam sekali@dua je sehari..so bila nak ajar baby minum botol..mlm sbelum tu yana turunkan botol susu dr freezer n masukkan dlm cawan berisi air n ltak dlm peti ais bwah.yana simpan ebm dlm freezer bahagian atas (peti ais 2pintu).bila baby nak minum, yana keluarkan susu dr peti ais bawah yg dah cair tu n panaskan dlm bottle warmer.bila dah suam yana bg kat baby.em nk tnya klau kita nak pam susu masuk botol, n dlm botol tu still ada titik2 air bekas basuh (xkering sepenuhnya), akan efek x ebm tu?n after yana pam, yana trus masukkan dlm freezer atas peti ais..kalau ada apa yg salah tlg bgtau ye..xpandai sgt..ni berpantang still kat umah mak..nnt nk bwk balik stok ebm ke umah sniri plk..kat umah sniri peti ais satu pintu ja..rasa mcm nak beli deep freezer..berbaloi x ek?

+izzah penah guna baby pouch x?yana beli tp mcm xreti nak guna..hehe sory ek out of topic dr kisah susu..

izzahazfar said...

kak shida,

mcmana?rasanyer apa yg buat baby yana menolak?sebab cara pengendalian ebm zah tengok ok..mungkin masa panaskan ebm..kadang2 baby reject biler ebm terlalu panas @ sejuk..mcm anak zah..mmg dia tak minum ebm yg panas..suam2 jer yg masuk mulut..

*kalau nak ty pasal pouch..yana kena ty kak shida kat atas tu..dia more experience pasal ni...akak tak reti..hehehhe

SlingMeMama said...

@yana
-sebaiknya guna susu perahan yang tidak dibekukan.
-susu beku is million times much better than artificial milk
-but the problem with frozen ebm is the taste and the smell.
-baby yang baru nak belajar menyusu senang terganggu dgn perubahan bau dan rasa secara mendadak.
-kalau kita pakai myk wangi terlalu kuat pun , bayi akan refuse utk menyusu.
-cara kendalian ebm ayna dah betul.
-tp akak cadangkan sebaiknya, guna ebm yg abru diperah iautu ebm yg tidak dibekukan. yana tahu kan ketahanan ebm dlm peti sejuk?

-tentang baby sling, join la forum malaysianbabywearers.org

Anonymous said...

sory mencelah. nk tanya ni... baby boleh x minum susu yg x suam.. sejuk ckit. coz ada org bg tau kt sus sejuk blh buat baby kembung?

norazlin said...

maaf mncelah..saya mohon share ye. sbb saya juga baru hbis pntang, n akn mula bkrja. berazam utk truskn pnyusuan. trm ksh.

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics