Kawan-kawan saya

Friday, April 30, 2010

Berapa Oz susu perahan perlu bagi bayi anda minum?


Sebagai ibu...salah satu persediaan untuk kembali bekerja adalah berapa oz susu perlu ditinggalkan kepada bayi kita sama ada kepada pengasuh ataupun nursery....

Saya search di google mengenai exclusive pumping dan saya jumpa entry untuk mengira berapa oz bayi kita perlukan...saya rasa entry itu sgt bagus dan anda sebagai ibu atau bakal ibu bolehla merujuk terus ke sana..

Jika anda lihat gambar diatas, anda boleh tengok berapa oz susu yang bayi kita perlukan sebenarnya...sangatlah kasihan bayi kita yang baru lahir telah diberikan dengan kuantiti susu yang banyak sedangkan kuantiti yang sebenar adalah sangat sedikit..

Pengalaman zah sendiri, akmal yang berusia 14 bulan masih menyusu 3.5 oz - 4 oz susu sahaja walaupun dia sudah berusia setahun..kerana kuantiti kandungan dalam susu ibu berbeza dengan susu formula...oleh kerana sekarang akmal telah mula minum fresh milk, saya lihat kuantiti pengambilan akmal tetap sama...

Di samping itu, antara ilmu yang saya pelajari semasa berkursus dahulu - bayi sebenarnya tidak ada demand tertentu untuk menyusu,tp sebab susu yg tersedia dari botol ada,senang pula untuk menghisap susu..maka dia akan minum susu dari botol sehingga habis.

Tips Penyusuan : Jangan tukar puting susu anda mengikut umur beliau kerana untuk bayi BF,puting susu tidak perlu ditukar.

Salam Penuh Kasih Sayang,


~ Izzah ~
Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

12 comments:

ezan said...

setuju ngan part tukar puting tu.. sarah still guna puting satge 2 walaupun sepatutnya kalo ikut umur dah kena guna stage 4.. dia selesa ngan yang lama.. sama cam b mummy kot.. hahahah...

izzahazfar said...

hehehe,memang,akmal xmo tukar botol susu lg,memang dr kecik suka event saje..zah pun x tau pasal ni,tp bla g kursur ritu bru dapat tau bhw bayi susu ibu xperlu tkar puting ikut age..sbb itu kita x perlu letak ebm byk2..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

mmg berguna info nieh .. kita dpt sukatan utk fm pun dari situ .. aidil still 3oz jer .. time abg dia dulu smp besar tu 2 oz jer .. heh..heh

zazap'z said...

oho..betol la yg sy buat skang ni..xtukar pn puting die..dulu ade bce puting kna tuakr ikut peringkat umur..xtau pulak tu tuk FM nye..hehe..sonok weh BF ank nih!

izzahazfar said...

diana: bergunakan!zah pun dulu masa tak reti apa2...hentam jer bg berapa..pastu search pasal ni tu yg tau!

izzahazfar said...

zaza: yup tak perlu tukar...sebab kalau bayang la kita tukar,tak ke jenuh nak bg ebm byk2...

Afne said...

zah.. nsb zah bg tips yg last tu. afne berkira2 nk tukar puting haziq ke saiz m kelmarin. dh pegang2 nk masuk troli tp... nnti la dulu. ada hikmahnya ;)

tgk haziq pakai saiz s (umur 8 bln lbh) pn msh laju utk dia. cpt je hisap susu ibu dlm botol. ni yg afne perhati selama seminggu last week.

izzahazfar said...

oh...yup....afne tak perlu tukar sebab bayi bf tak sama dgn bayi fm ya!

mama rifqy said...

oh..Okk..Gud inFo nih..
leh tny xx..agak2 la,.nape ek bayi BF xyah tukar puting??
n why bayi minum susu formula kne tukar.Just nak tau je

izzahazfar said...

mama rifqy,

ibu yg bf anak selalu guna breast utk menyusukan anakkan!...bayi perlu menggunakan otot mulut bagi menghisap susu...

jadi kalau menggunakan botol susu yang mudah pengalirannya(sebab puting akan lebih besar lubangnya jika berbeza umur....bayi mungkin berkemungkinan tersedak dan bayi juga mungkin akan keliru puting..

maaf...akak tak pernah study pasal FM...hehehhe...sory dear..akak hy tau kebaikan susu ibu sahaja!

ada makluman lebih akak kongsi lain yeh!

mamarifqy said...

Ok akak..
Tq 4 da info =)

hasleenda said...

salam puan..mohon untuk share entri bleh?

Google+ Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com
Web Analytics